Afecțiuni neurologice tratate prin kinetoterapie

Afecțiuni neurologice tratate prin kinetoterapie
Adam Smith

Kinetoterapia este tratamentul folosit pentru a ajuta oamenii să-și îmbunătățească mișcarea. S-ar putea să vă gândiți la kinetoterapie ca la ceva pe care îl utilizați după un prejudiciu sportiv sau după anumite tipuri de intervenții chirurgicale. Cu toate acestea, kinetoterapia ajută la o varietate de probleme de sănătate. De exemplu, pacienții cu cancer mamar cărora li s-au extirpat ganglionii limfatici primesc adesea terapie fizică pentru a ajuta la îndepărtarea limfedemului. Pe același principiu, kinetoterapia poate ajuta, de asemenea, oamenii care sunt afectați de o tulburare neurologică.

Tulburările neurologice (numite și boli sau afecțiuni neurologice) afectează creierul, măduva spinării sau sistemul nervos și o să afecteze implicit și capacitatea unei persoane de a se mișca și de a executa simple comenzi. Câteva exemple includ:

  • Scleroză laterală amiotrofică;
  • Boala Alzheimer;
  • Paralizia cerebrală;
  • Epilepsie;
  • Migrene;
  • Scleroză multiplă;
  • Distrofie musculara;
  • Boala Parkinson;
  • Leziuni ale măduvei spinării;
  • Accident vascular cerebral;
  • Leziuni cerebrale.

Va recomandam si: Terapia Tecar una dintre cele mai moderne tratamente in fiziokinetoterapie

Un număr foarte mare de oameni sunt afectați de diverse tulburări neurologice, dintre care ponderea cea mai mare o ocupă accidentele vasculare cerebrale și boala Alzheimer.

Kinetoterapeuții sunt profesioniști instruiți și autorizați, care se concentrează pe evaluarea și tratarea problemelor care sunt însoțite de tulburări dinamice, îmbunătățind mișcarea, astfel încât oamenii afectați pot face mai ușor activitățile zilnice.

Kinetoterapia este o potrivire bună pentru multe persoane cu tulburări neurologice, deoarece acestea pot avea probleme cu mișcarea, cauzate de tulburarea de la un anumit nivel cerebral. În funcție de tipul de afecțiune neurologică pe care o are cineva, problemele de mișcare se pot agrava pe măsură ce boala progresează. Acesta este cazul cu afecțiuni precum boala Alzheimer, boala Parkinson și scleroza laterală amiotrofică.

Afecțiuni neurologice tratate prin kinetoterapie

Deficiențele obținute în urma afectării neurologice pot fi mici sau mari și pot avea un impact diferit asupra capacității individului de a se deplasa.

Kinetoterapeuții își adaptează îngrijirea în funcție de fiecare pacient. Lucrează cu pacienții pentru a crea obiective realiste și pentru a crea o schema de tratament individualizată, care să dea cele mai bune rezultate. Aceasta înseamnă că terapia pe care o primește o persoană va fi foarte diferită de terapia pe care o primește altcineva. De exemplu, o persoană care are doar puține probleme de mobilitate va avea nevoi diferite față de o persoană care are nevoie de recuperare după ce a suferit un accident vascular cerebral și în câteva luni trebuie să se întoarcă la muncă.

Pentru un tratament adecvat puteți contacta echipa de medici specialiști din cadrul clinicii Physiomedica, clinică medicală de excelență din Cluj-Napoca, care oferă servicii de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie, ortopedie, ortopedie pediatrică, pediatrie, cardiologie, medicină internă & ecografie. La clinica Physiomedica sedintele de kinetoterapie sunt decontate de catre CAS.

La ce să te aștepți de la kinetoterapia țintită problemelor neurologice?

Obiectivele pentru kinetoterapie sunt, de asemenea, adaptate pentru fiecare persoană, la fel și frecvența sesiunilor de kinetoterapie. O persoană spitalizată din cauza unui accident vascular cerebral recent sau a altor leziuni neurologice majore poate primi terapie fizică și alte tipuri de terapie la spital de câteva ori pe zi pentru a ajuta la accelerarea progresului de recuperare. Aflati mai multe despre Accidentul vascular cerebral si fizioterapia.

De asemenea, se pot face sesiuni:

  • Într-o sală de sport.
  • Într-o sală de clasă sau pe un loc de joacă, ceea ce ar fi opțiuni pentru copii.

Este important să începeți terapia fizică pentru afecțiuni neurologice cât mai curând posibil. Terapia fizică nu poate opri în totalitate aceste afecțiuni sau efectele lor asupra mișcării, dar poate ajuta la încetinirea progresiei acestora. Putem ajuta la menținerea unor lucruri precum postura bună, putere și forță. Este mai greu să obții rezultate bune dacă terapia fizică începe tardiv.

Kinetoterapeuții își ajută pacienții să se îmbunătățească cu exerciții regulate, repetitive.  Chiar dacă mișcările efectuate în timpul acestor exerciții nu sunt perfecte, ele ajută la recalificarea mușchilor și a creierului pentru a lucra împreună – lucru pe care poate nu l-au făcut de mult timp.

Kinetoterapia pentru copiii cu tulburări neurologice

Kinetoterapia pentru copiii cu tulburări neurologice este puțin diferită, deoarece sesiunile pot fi configurate ca timp de joacă.

De exemplu, un terapeut poate folosi o jucărie pentru a-i exersa copilului manualitatea și echilibrul. Acest lucru poate face terapia fizică pediatrică atât distractivă, cât și satisfăcătoare pentru copii și părinții lor.

O parte importantă a kinetoterapiei este practica făcută în afara sesiunilor de terapie. Pacienții trebuie să știe cum să facă activități acasă și să le facă în siguranță pentru a maximiza ceea ce fac în afara terapiei fizice.

Pacienții motivați să progreseze tind să se descurce mai bine decât cei care doresc să fie lăsați singuri.

Cum valorificăm la maximum folosirea kinetoterapiei în tulburările neurologice?

Dacă dumneavoastră sau cineva de care aveți grijă aveți nevoie de kinetoterapie pentru a vă ajuta cu o afecțiune neurologică, există câteva sfaturi pe care trebuie să le aveți în vedere pentru a beneficia de cea mai bună îngrijire posibilă:

Comunică clar despre problema ta. Dacă problema de mișcare nu este ceva ce nu poate fi recreat atunci când întâlniți pentru prima dată un kinetoterapeut, atunci încercați să faceți fotografii sau videoclipuri acasă și să le aduceți cu dumneavoastră pentru ca noi să putem analiza problema.

Vorbește dacă ai nevoie de mai multă îngrijire. Mulți pacienți din sistemul actual de sănătate consideră că îngrijirea lor este limitată de ceea ce asigurarea lor este dispusă să plătească. Acest lucru îi poate lăsa să se simtă frustrat, mai ales dacă încă mai simt că au nevoie de mai multă îngrijire. Anunțați terapeutul  dacă aceasta este situația dumneavoastră. Unii vor colabora cu pentru a depune documente suplimentare pentru mai multe sesiuni sau pentru a oferi îngrijiri suplimentare.

Practicați exercițiile alocate acasă. Acest lucru are o importanță extrem de mare. Efectuarea de exerciții desemnate în afara sesiunilor de kinetoterapie poate face o mare diferență în reconstruirea forței sau prevenirea unei alte pierderi de mișcare dacă aveți o afecțiune înrăutățită.

Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim.