Balonarea abdominală – Când să mergi la medic

balonarea abdominala tratament
Adam Smith

Balonarea abdominală apare atunci când tractul gastro-intestinal este umplut cu aer sau gaz. Cei mai mulți oameni descriu balonarea ca  o senzație de „prea-plin”,  abdomen umflat sau tare la palpare.  Abdomenul poate fi, de asemenea, greu și dureros. Balonarea este senzația de burtă umflată după masă .

Aceasta este de obicei cauzată de producția de gaz în exces sau tulburări în mișcarea mușchilor sistemului digestiv.

Balonarea abdominală poate provoca adesea durere, disconfort și senzația de „piatră” la nivel abdominal.

Ea nu este similară  retenției de apă, dar cei doi termeni sunt adesea folosiți. Pur și simplu, balonarea implică cantități excesive de solide, lichide sau gaze în sistemul digestiv.

Cu toate acestea, la unele persoane, balonarea abdominală este cauzată mai ales de sensibilitate crescută, inclusiv când ingerăm unele alimente.

Aproximativ 16-30% din oameni raportează că se confruntă în mod regulat cu senzația de balonare, astfel încât acest lucru este foarte comun.

Articol recomandat: Accidentul vascular cerebral si fizioterapia

Care sunt simptomele balonării

  • durere abdominală
  • gaze (flatulență)
  • râgâieli frecvente
  • senzația abdominală de *borborosirea mațelor*

Balonarea abdominală ne scoate din ritmul alert de a lucra și de a participa la activități sociale sau de agrement. Simti nevoia doar să ai camera de baie cât mai aproape.

Gazul este cea mai frecventă cauză de balonare, mai ales după masă. Gazul se acumulează în tractul digestiv atunci când alimentele nedigerate se descompun sau când înghițiți aer. Toată lumea înghite aer când mănâncă sau bea.

Care sunt cauzele balonării abdominale

Mănânci sau bei prea repede.

Mănânci în fugă pentru că veșnic nu ai timp și ai intotdeauna ceva mai important de făcut sau rezolvat. Dacă scenariu ți se pare cunoscut, ai o mare problemă-problema este că pur și simplu ai mâncat prea mult într-un interval scurt de timp. Dacă vă umpleți farfuria de mâncare și ai tendința de a te simți inconfortabil după aceea, încercă porții mai mici. Eventual adăugă o altă masă, dacă este necesar.

Un recent studiu făcut de cercetători arată că cei care suferă des de balonare nu au un stomac mărit sau creșterea presiunii în abdomen. Problema este în mare parte de ordin senzorial.

O persoană cu o tendință de a fi umflat la nivel abdominal va experimenta disconfort de la o cantitate mai mică de alimente decât o persoană care rareori se simte umflat.

  • Mesteci gumă de mestecat
  • Fumatul poate fi o cauză
  • Purtarea protezelor dentare largi

Flatulența și senzația de a râgâi sunt două moduri de a te descotorisi de aerul ingerat. Golirea întârziată a stomacului (transport lent de gaze) în plus față de acumularea de gaze poate provoca, de asemenea, balonare și distensie abdominală.

Cum putem preveni balonarea abdominală?

Mesteci mai mult, te saturi mai repede

Mestecarea alimentelor un timp mai îndelungat poate avea un efect benefic dublu. Reduce cantitatea de aer pe care o înghițiți cu alimentele (o cauză a balonării) și de asemenea, vă face să mâncați mai lent, ceea ce este legat de aportul alimentar redus și porții mai mici.Se recomandă ca fiecare îmbucătură să fie mestecată de cel puțin 20-25de ori. Adică nu înghițim, pînă ce nu simțim că alimentele au o consistență păstoasă.

Excludeți alimentele care vă pot provoca alergii

Alergiile alimentare și intoleranțele sunt relativ frecvente. Când mâncați alimente pe care le simțiți că nu le tolerați, aceastea vă pot provoca producția de gaze în exces, balonare și alte simptome.

Iată câteva alimente comune și ingrediente pe care ar trebui să le luați în considerare:

  • Lactoză: Intoleranța la lactoză este asociată cu multe simptome digestive, inclusiv balonare. Lactoza este principalul carbohidrat din lapte .
  • Fructoză: Intoleranța la fructoză poate duce la balonare.
  • Ouă: Gaz și balonare sunt simptome comune de alergie la ou.
  • Grâu și gluten: Mulți oameni au intoleranță la gluten, o proteină din grâu, și  alte cereale. Acest lucru poate duce la diverse efecte adverse asupra digestiei, inclusiv balonare

Dacă bănuiți că aveți o alergie alimentară sau  vreo intoleranță, consultați un medic.

Evitați înghițirea aerului și gazelor

Există două surse de gaz în sistemul digestiv. Unul este gazul produs de bacteriile din intestin. Celălalt este aerul sau gazul care este înghițit atunci când mâncați sau beți. Cel mai mare dușman sunt băuturile carbogazoase, sau băuturile acidulate. Ele conțin bule cu dioxid de carbon, un gaz care poate fi eliberat din lichid după ce ajunge la stomac.

Guma de mestecat, băutul printr-un pai și mănâcatul în timp ce vorbești sau în grabă poate duce, de asemenea, la cantități crescute de aer înghițit. Nu degeaba bunicii ne spuneau deseori *la masă nu se vorbește*.

Evitati alimente precum fasolea sau lintea

Unele alimente bogate în fibre pot face oamenii produc cantități mari de gaz. Principalii „vinovați”  la acest capitol includ leguminoasele cum ar fi fasolea și lintea, precum și unele cereale integrale. Ideal ar fi să vă notați dacă v-ați simțit balonat după ce ați mâncat aceste alimente, pentru a da seama dacă există tendința de a vă face induce starea de preaplin sau de sațietate excesivă. Alimentele grase pot încetini, de asemenea, digestia și golirea stomacului. Acest lucru poate avea beneficii pentru sațietate (și, eventual, ajuta cu pierderea în greutate), dar poate fi o problemă pentru persoanele cu o tendință de balonare.

Încercați să mâncați mai rar fasole și alimente grase pentru a vedea dacă ajută.

Încercați o dieta cu mai puține calorii

Sindromul de colon iritabil este cea mai comună tulburare digestivă din lume. Ea nu are nici o cauză cunoscută, dar se crede că afectează aproximativ 14% din oameni, dintre care cele mai multe sunt nediagnosticate. Simptomele comune includ balonare, dureri abdominale, disconfort, diaree și / sau constipație

Majoritatea pacienților prezintă balonare, iar aproximativ 60% dintre ei raportează balonarea abdominală ca cel mai rău simptom al lor. In plus durerile abdominale si spasmele la nivel abdominal cele mai cunoscute simptome intâlnite.

Dacă aveți probleme cu balonarea abdominală, cu sau fără alte simptome digestive, o dietă hipocalorică poate fi o modalitate bună de a remedia problema.

Alimente care previn balonarea abdominală

  • Ceapa
  • Usturoi
  • Broccoli
  • Conopida
  • Anghinare
  • Mazăre
  • Mere
  • Pere
  • Pepene verde

Această dietă poate fi dificil de urmat dacă sunteți obișnuiți să mâncați carne la fiecare masă sau multe alimente prăjite, dar poate fi de încercat dacă aveți balonare sau alte probleme digestive.

Balonarea abdominală și constipația

Studiile arată că constipația poate exacerba adesea simptomele de balonare. Cu toate acestea, creșterea aportului de fibre trebuie să fie făcută cu precauție pentru persoanele care au gaze și / sau balonare, deoarece fibrele poate face adesea mai mult rău decât bine. Ideal ar fi să încercați să beți mai multă apă sau să dedicați mai mult timp activităților fizice, ambele variante pot fi eficiente împotriva constipației.

Balonarea abodminală tratament

Ține strict de cauza apariției acesteia. Doar medicul poate să recomande schema de tratament corectă și asta după un consult în prealabil. Există și o serie de remedii naturiste care pot veni în ajutorul tău.

Medicamentele pe care ți le va recomanda doctorul vor avea rolul de a elimina gazele din intestine. Recomandate sunt antispasmice-cu rol de combatere a crampelor musculare, antiacide pentru a reduce hiperactivitatea gastrică, dar și probioticele care au rol în echilibrul florei intestinale.

Remediul naturist în caz de balonare

Cărbunele medicinal face minuni. Acesta se poate procura din farmacie este realizat numai din plante atent selecționate cu efecte imediate în cazul absorbției gazelor intestinale și în combaterea flatulenței.

Masajul abdominal ușor sau compresele calde pot fi de ajutor pâna ajungi la medic. Asta nu înseamnă amânarea vizitei, în cazul în care simptomele se ameliorează.

Când e cazul de o consultație în caz de balonare?

Dacă aveți balonare cronică care cauzează probleme severe, sau simptomele apar brusc, cu siguranță trebuie să te vadă un medic. Există întotdeauna posibilitatea unor afecțiuni grave, iar diagnosticarea problemelor digestive poate fi una complicată. Cu toate acestea, în multe cazuri, balonare poate fi redusă sau chiar eliminată cu modificări simple în dietă.

Cazurile în care se intervine de urgență sunt acelea în care pe langă balonarea abdominală ai scaune însoțite de sânge, vărsături, diaree iar stările acestea durează de câteva zile. Si în cazul în care scazi în greutate brusc și ai o senzație de sațietate continuă, dar fără sa mănânci,  e necesar să  consulți de urgență un medic.

Noi vă recomandăm să apelați cu încredere la echipa de specialiști din cadrul clinicii Physiomedica pentru un consult de specialitate și sfaturi utile care te-ar putea salva de la foarte multe neplăceri.

Daca aveti probleme digestive, dureri interne  vă asteptam la un consult.

Balonarea abdominală tratament – Programari – 0775321275, 0364 642 124

Calea Floresti 2B, Cluj-Napoca

Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim