Balonarea la copii. De ce copilul suferă de balonare

balonarea la copii tratament
Adam Smith

Balonarea la copii dar si la adulti reprezintă un disconfort gastrointestinal ca urmare a acumulării de gaze la nivelul intestinelor. Aceasta se manifestă printr-o stare neplacută de durere la nivelul abdomenului, stare care persistă. Flatulența, stările de greață pot completa acest tablou, care reprezintă coșmarul oricărui părinte, mai ales când cele menționate mai sus i se întâmplă unui copil.

Flatulența, sau formarea în exces de gaze în interiorul intestinului, nu poate fi numită o boală, este doar un simptom care indică orice afecțiune la nivelul tractului digestiv.

Cauzele balonării la copii

Balonarea la copii de vârste diferite apare ca urmare a acumulării de bule de aer sau gaze în intestin.

Motivele ar fi:

  • pătrunderea aerului în stomac în timpul meselor,
  • utilizarea alimentelor care formează gaz, procesele de fermentare a maselor alimentare.

Noi am identificat cele mai frecvente cauze probabile în următoarea listă:

  • prezența în alimentația copilului a unei cantități mari de alimente  bogate în carbohidrați.
  • încălcarea echilibrului bacterian în intestin (disbacterioză);
  • slăbiciunea sistemului muscular al intestinului (atonie, invazie helmintică).

În plus, copiii cu sistem nervos ușor excitabil sunt predispuși la colici și creșterea producției de gaze. Dacă copilul este agitat , foarte activ, manifestă tendințe de iritabilitate, excitația poate fi transmisă în tractul digestiv, care se manifestă de obicei prin digestia slabă a alimentelor și, ca o consecință, balonare.

Principalele simptome atunci când copilul este balonat

Acesta poate simți la nivelul abdomenului:

  • un sentiment de greutate  sau de apăsare;
  • presiunea internă în abdomen;
  • durere spastică;
  • o creștere vizuală a burticii.

La copii, această afecțiune poate fi însoțită de sughiț, o eructare neplăcută, transpirație crescută. Dacă gazul este îndepărtat cu succes, toate simptomele de mai sus dispar.

Care este diferența dintre balonarea la un copil și la un adult?

Copilul, mai ales la vârstă fragedă, nu este încă în măsură să explice unui adult ceea ce îl doare.Uneori nici chiar locul unde apare durerea nu poate fi determinat cu exactitate. Prin urmare, este foarte important ca părinții, din motivele lor subiective și obiective, să poată determina în mod independent cauza disconfortului la copil.

În timpul colicilor intestinale, în cazul copilului sugar  acesta poate manifesta  spasme, și plânge continuu. Uneori, apariția balonării este asociată cu o masă recentă, cel mai adesea seara sau noaptea.

Balonarea la un copil nou-născut este un fenomen foarte comun, care poate fi de mare interes pentru părinții la început de drum. Aproximativ de la naștere până la cinci luni, tractul digestiv al copilului se adaptează continuu la digestia alimentelor: se formează o microfloră intestinală și se stabilește producția de enzime. Adesea intestinul nu este capabil să facă față unei abundențe de floră patogenă, prin urmare, reacționează pe o disbacterioză prin formarea de gaze ridicate și crampe intestinale.

De aici și problemele nocturne ale bebelușului și îngrijorarea peste măsură a părinților.

În plus, o cauză destul de frecventă de balonare la sugari este ingestia de aer în timpul hrănirii. Acest lucru se poate întâmpla atunci când:

  •  copilul nu este poziționat corect la piept, atunci când nu  apucă întreaga areola, ci doar mamelonul;
  • are o poziție incomodă în timpul hrănirii;
  • atunci când flaconul cu lapte este poziționat incorect și aerul intră în mamelon;
  • sticlă cu mamelon selectat incorect (flux de lichid prea mare, mamelon prea rigid, sau inelastic);

Pentru a minimiza disconfortul copilului de a obține aer în sistemul digestiv, se recomandă să-l țineți într-o poziție verticală după hrănire, până când copilul nu regurgitează aerul acumulat. De obicei, acest lucru se întâmplă în 5-20 de minute.

În cazul în care copilul este alăptat, apariția balonării poate fi cauzată de erori în hrănirea mamei care alăptează.

Dacă balonarea abdominală a apărut la copilul  hrănit cu ajutorul biberonului, motivele pot fi după urmează:

  • amestec neadecvat;
  • amestec de calitate slabă sau neadaptat;
  • intoleranță la lactoză la un copil.

Pentru a rezolva această problemă, ar trebui să consultați un medic pediatru pentru o înlocuire a formulei de lapte praf.

In funcție de vârstă  la un copil 1 an balonarea nu mai poate fi asociată cu imperfecțiunea tractului gastro-intestinal. La această vârstă, formarea organelor digestive este completă: enzimele pentru digestia alimentelor sunt pregătite iar intestinul este în majoritatea cazurilor este stabil.

O caracteristică esențială este dezvoltarea rapidă a intestinului și o creștere a volumului stomacului. Balonarea la această vârstă poate fi declanșată de erori nutriționale (mai ales dacă copilul este deja hrănit într-un mod diversificat).

La copii hiper activi cu o excitabilitate excesivă, mâncatul pe fugă poate duce la funcționarea necorespunzătoare a stomacului și intestinelor, ca urmare a faptului că alimentele sunt slab digerate și provoacă flatulență.

Balonarea la un copil de 3 ani este mult mai puțin probabilă decât la o vârstă mai fragedă. Motivele balonării abdominale pot fi diferite, deoarece copii pot mânca deja alimente care conțin o cantitate mare de amidon și fibre, sau bea apă minerală,sucuri acidulate care provocă flatulență.

Pentru a ajuta copilul și pentru a preveni balonarea trebuie să monitorizați ce alimente mănâncă în mod curent.

De exemplu, balonarea poate apărea după consumul de pâine pentru copii, dulciuri, lapte, precum și atunci când se combină carbohidrați și alimente proteice. Dacă nu există o astfel de conexiune, atunci este posibil să se suspecteze o disbacterioză sau alte probleme ale sistemului digestiv. Pentru a face un diagnostic precis, este mai bine să consultați un medic.

Balonarea la copiii de 5 ani poate fi asociată cu o expansiune constantă a dietei. Atunci când alegeți produse pentru un copil de 5 ani, este necesar să se ia în considerare caracteristicile vârstei, deoarece sistemul digestiv al copilului este încă sensibil la compoziția felurilor de mâncare și dieta. Prin urmare, alegerea produselor ar trebui să fie atent planificate.

Dacă tatăl și mama nu controlează suficient dieta copiilor, atunci la această vârstă copilul poate dezvolta patologii ale tractului gastro-intestinal. Ulterior, acest lucru poate duce nu numai la balonare, ci și la alte probleme asociate cu digestia slabă și asimilarea alimentelor.

De ce copilul suferă de balonare și are doar 5 ani?

Iată și o combinație greșită de produse care pot conduce neplăceri;

  • atunci când consumă un număr mare de dulciuri sau apă minerală;
  • o posibilă intoleranță la lapte;
  • o supraalimentare;
  • atunci când dieta nu este respectată (de exemplu, intervale prea scurte între mese);
  • atunci când mănâncă o mulțime de fructe și legume crude.

Este recomandabil să se pregătească meniul pentru copil în avans, astfel încât să întrunească toate condițiile nutriționale, în scopul de a evita balonarea.

Diagnosticarea balonării la copii

Pentru diagnosticul de balonare, uneori este suficient să urmăriți nutriția copilului. Excluderea anumitor alimente din dietă și stabilirea unui regim alimentar ajută adesea la eliminarea problemei. Cu toate acestea, în unele cazuri, este necesar să se recurgă la o serie de analize și cercetarea cauzei.

Analiza fecalelor – va ajuta la identificarea disbacteriozei, helminților și a ouălor lor. De asemenea, studiul scaunelor indică prezența elementelor de sânge sau a particulelor alimentare nedigerate, ceea ce oferă o idee despre funcționalitatea tractului gastro-intestinal.

Un test de sânge – poate detecta semne de inflamație în organism, sau anemie, care este adesea asociată cu asimilarea slabă a alimentelor.

Testul de hidrogen – determină calitatea digestiei carbohidraților și tolerabilitatea lactoză.

Sondarea stomacului și colonoscopia – se efectuează cu suspiciune de obstrucție intestinală.

Teste enzimatice – evaluați activitatea enzimatică a sistemului digestiv (capacitatea de a digera alimentele).

Atunci când se face un diagnostic, ar trebui să se ia în considerare, de asemenea, posibilele probleme ale sistemului nervos al copilului, tulburări endocrine, invazii helmintice, prezența focarelor de infecție în organism etc. În funcție de cauză, va fi prescris un tratament adecvat.

Tratamentul în cazul balonarii la copii

Există o multitudine de medicamente și suplimente naturale care pot ajuta în acest sens. Insă recomandarea noastră este de a veni în vizită împreună cu copilul la medicul pediatru.

Specialiștii din cadrul clinicii Psysiomedica, te pot ajuta cu sfaturi ultile și tratament adecvat. In plus vei beneficia și de o consiliere atentă și amănunțită, astfel încât cauzele balonării copilului să rămână doar a amintire neplacută, demult uitată.