Clinica Physiomedica este aici pentru a îți oferi cele mai bune sfaturi cu privire la dinții copilului tău. Dr. Alexandra Maxim îți stă la dispoziție pentru a evalua toate problemele, pentru a îți spune despre cauzele lor și a oferi tratament. Când vine vorba despre dinții strâmbi ai bebelușilor, e normal să fii îngrijorat și să te gândești dacă îi va afecta cumva sănătatea bucală mai târziu, dar vom trece împreună prin acest subiect pentru a vedea dacă este sau nu cazul să ne temem.
Articol recomandat: Durerea de dinți la copii. Ce e important să știi?
Dinții de lapte ai bebelușilor pot apărea strâmbi, însă acest lucru nu implică obligatoriu faptul că și dinții permanenți vor erupe astfel- ei se pot dezvolta complet normal.
Cauzele sunt multiple, iar dinții strâmbi sunt destul de comuni printre copiii mici (în special forma de V a dinților inferiori) și nu necesită întotdeauna tratament, nu reprezintă o îngrijorare. Cu toate acestea, forma dinților de lapte nu este complet predictibilă pentru dinții permanenți.
Articol recomandat: Cum recunoști abcesul dentar la copii?
Pot interveni probleme atunci când aliniamentul dinților este afectat în mod sever. Iată când trebuie să ceri sfatul unui specialist:
- lipsesc anumiți dinți – ia în considerare faptul că dinții pot erupe până la 2-3 ani, deci ar putea lipsi până la această vârstă
- dinții sunt înghesuiți, suprapuși și ar putea face ca mușcătura să fie deficitară, arcada superioară călcând posterior de cea inferioară sau cele 2 nu se întâlnesc deloc
- dinți supranumerari, care pot cauza disconfort și probleme la mestecat
Dacă avem parte doar de anumiți dinți poziționați anormal sau forma de V a celor 2 incisivi inferiori (dinții din mijloc), nu este cazul să ne panicăm.
Cauze ale dinților strâmbi la bebeluși
- Cauzele genetice – mulți copii pot avea dinți strâmbi dacă și părinții lor au avut astfel de probleme, fiind ereditare. Pot fi predispuși, de asemenea, și la micrognație (dimensiunea mică a mandibulei, ce cauzează aglomerarea dentiției), sau o aliniere anormală a mandibulei ce afectează și arcada dentară.
- Suptul îndelungat al degetului sau a suzetei după ce dinții încep să erupă și mai ales după apariția tuturor dinților, când pot avea mai multe efecte negative decât benefice- acest lucru împinge dinții superiori în față și afectează dezvoltarea dinților, inclusiv a celor permanenți. Aceste obiceiuri trebuie corectate și întrerupte după apariția dinților.
- Cariile dentare, care pot produce pierderea dinților, lăsând spații goale, ce permit migrarea dinților rămași. În acest fel, este afectată inclusiv erupția dinților permanenți, care nu vor mai avea loc să apară normal.
- Traumatismele feței și a mandibulei cu pierderea dinților, pot duce la strâmbarea dinților similar cariilor dacă sunt lăsate netratate.
Ce probleme pot cauza dinții strâmbi ai bebelușilor?
Cariile dentare și problemele gingivale reprezintă o problemă frecventă, deoarece dinții aglomerați nu pot fi curățați corespunzător prin periaj în anumite zone, unde se pot acumula bacterii.
Dificultăți de vorbire și de mestecare, atunci când arcadele dentare nu sunt aliniate în mod corect. Atunci când mestecatul nu se produce corect, poate da diverse probleme de tract gastro-intestinal, precum indigestie și balonare.
Afectarea suprafeței dentare atunci când ocluzia nu este corectă, iar dinții calcă unii pe alții în locuri diferite față de normal. Acest lucru poate duce la apariția durerilor de cap și a disconfortului la nivelul mandibulei, iar, în timp, suprafața dintelui se distruge, poate afecta dentina și se pot forma fisuri.
Putem preveni dinții strâmbi la copii?
Atunci când cauzele sunt genetice, nu putem face nimic pentru a preveni apariția acestora. Ceea ce putem face, într-adevăr, este să corectăm suptul degetelor și al suzetei după erupția dinților și mai ales după vârsta de 1 an ar trebui întrerupt complet.
O igienă orală corectă și consecventă va preveni apariția cariilor care pot evolua până la pierderea dinților. Evitarea alimentelor și băuturilor dulci va preveni, de asemenea, apariția cariilor.
Vizitele periodice la medicul stomatolog (de 2 ori pe an) pot ajuta la curățarea profesională a dinților și la observarea din timp a anomaliilor și problemelor apărute, pentru corectarea acestora.
Dinți strâmbi la bebeluși solutii
Singura metodă prin care această problemă poate fi corectată este cu ajutorul aparatelor ortodontice. Medicul specialist în ortodonție poate stabili cu precizie dacă acestea sunt sau nu indicate, însă vizita la acesta ar trebui făcută imediat ce observați o afecțiune importantă în ceea ce privește aliniamentul dinților.
Aparatele ortodontice sunt binecunoscute, cele mai populare sunt aparatele simple, cu sârmă metalică sau brackeți.
Deși dinții strâmbi la copii nu înseamnă în mod neapărat că și dinții definitivi vor apărea astfel, este binevenită o vizită la un medic ortodont experimentat.
Tratamentele ortodontice moderne se bazează pe evitarea așteptării apariției dinților definitivi înaintea tratării problemelor existente.
Medicul poate investiga orice anomalie a cavității bucale și poate recomanda un plan de tratament potrivit (de exemplu, folosind aparate dentare mobile, care se pot scoate și permit dezvoltarea corectă a arcadelor).