A trăi cu orice afecțiune pe termen lung poate predispune o persoană la pierderea condiției fizice și poate chiar dificultatea în realizarea sarcinilor de zi cu zi. Artrita reumatoidă (RA) poate fi deosebit de îngrijorătoare, având impactul asupra articulațiilor, precum și un posibil impact asupra mușchilor, inimii și plămânilor.
Deși mai puțin problematic în aceste zile, întârzierea până la diagnostic poate însemna că se pierde forța musculară, flexibilitatea articulațiilor și condiția generală de fitness. Există, de asemenea, un potențial de a suferi aceste limitări din cauza erupțiilor RA sau a perioadelor în care medicamentele sunt schimbate sau își pierd impactul.
Toate aceste probleme și multe altele fac ca menținerea activă și exercitarea să fie o parte importantă a autogestionării zilnice pentru persoanele cu reumatism.
În plus față de exerciții pentru a menține și recâștiga; s-a constatat mai recent că exercițiul poate acționa de fapt ca un antiinflamator. Exercițiile efectuate în mod regulat și la nivelul corect pentru o persoană pot ajuta la controlul RA mai bine.
Articol recomandat: Kinetoterapie vs. Fizioterapie. Care este mai eficientă?
Ce este reumatismul?
Inflamația apare ca urmare a atacului sistemului imunitar al corpului la diferite articulații, deși nu se cunoaște motivul pentru aceasta. Inflamația poate afecta, de asemenea, cartilajul și ligamentele dintr-o articulație, care pot fi foarte dureroase.
Artrita reumatică cu durata simptomelor mai mică de șase luni este definite ca fază precoce, iar atunci când simptomele sunt prezente de mai mult de luni, este definită ca fiind cronică.
Nu există niciun test de laborator care să fie patognomonic pentru artrita reumatoidă.
Tratamentul pacienților cu poliartrită reumatoidă necesită atât agenți farmacologici, cât și agenți non-farmacologici. Astăzi, standardul de îngrijire este tratamentul precoce cu medicamente antireumatice care modifică boala.
Care sunt simptomele artritei reumatoide?
Există o serie de simptome care pot apărea dacă aveți artrită reumatoidă și acestea pot varia în diferite momente. Fizioterapia este o modalitate foarte eficientă de a reduce aceste simptome, iar Clinica Physiomedica are fizioterapeuți specialiști care vă pot oferi un program de tratament cuprinzător, adecvat pentru a vă satisface nevoile individuale.
Simptomele potențiale pot include:
- Durere
- Umflarea anumitor articulații
- Rigiditate care apare mai ales dimineața
- Roșeață asupra articulațiilor
- Incapabilitatea de a vă desfășura activitățile normale din viața de zi cu zi
- Oboseală
- Anxietate și depresie
- Anemie (globule roșii reduse)
- Pierdere în greutate
- Instabilitate articulară
- Deformități
- Noduli reumatoizi (noduli) la nivelul articulațiilor
Cele mai frecvent afectate articulații sunt:
- Umeri
- Încheieturi
- Articulații metacarpofalangiene (MCP)
- Articulațiile proximale ale falangelui ale mâinii (articulațiile mijlocii ale degetelor)
- Genunchi
- Glezne
- Articulațiile proximale ale falangelui ale piciorului (articulațiile mijlocii ale degetelor de la picioare)
Majoritatea persoanelor cu poliartrită reumatoidă se confruntă cu apariții în momente diferite și în aceste perioade simptomele sunt cele mai severe. Prin urmare, este important să dezvoltați un plan de acțiune cu kinetoterapeutul dumneavoastră care vă poate ajuta să vă gestionați cele mai eficiente apariții pentru a vă permite să rămâneți cât mai activ posibil în aceste perioade.
Articol recomandat: Terapia Tecar una dintre cele mai moderne tratamente in fiziokinetoterapie
Care este tratamentul reumatismului?
Deoarece tulburarea afectează multe alte organe, este cel mai bine gestionată cu o echipă interprofesională. Cheia este educarea pacientului de către asistenți medicali, farmaciști și asistenții medicali.
Asistenta medicală trebuie să informeze pacientul cu privire la semnele și simptomele diferitelor sisteme de organe și când trebuie să solicite asistență medicală.
Un kinetoterapeut ar trebui să implementeze un program de exerciții pentru recuperarea funcției articulare. O consultație de terapie ocupațională poate ajuta pacientul să gestioneze activitățile de zi cu zi. Farmacistul ar trebui să educe pacientul cu privire la tipurile de medicamente utilizate pentru tratarea artritei reumatoide și la potențialele lor efecte secundare.
Cum se vindecă reumatismul cu ajutorul kinetoterapiei?
Beneficiile intervențiilor de kinetoterapie au fost bine documentate. Fizioterapeuții joacă un rol integral în managementul nonfarmacologic al RA.
Fizioterapia îi ajută pe clienți să facă față durerii cronice și dizabilității prin proiectarea de programe care abordează flexibilitatea, rezistența, starea aerobă, gama de mișcări, forța, integritatea osoasă, coordonarea, echilibrul și riscul de căderi.
Toate ghidurile clinice actuale pentru gestionarea reumatismului recomandă utilizarea fizioterapiei și a terapiei ocupaționale ca adjuvant la tratamentul medicamentos.
Cele mai comune patru componente ale fizioterapiei pentru articulațiille afectate de RA sunt:
- Terapie cu exerciții fizice,
- Sfaturi de protecție comună și furnizarea de dispozitive funcționale de atelare și asistență
- Terapie de masaj și Educația pacientului.
Obiectivele terapiei în majoritatea cazurilor sunt:
- Îmbunătățirea cunoștințelor de gestionare a bolilor
- Controlul durerii
- Îmbunătățirea activităților vieții de zi cu zi
- Îmbunătățirea rigidității articulațiilor
- Sa preveniți sau controlați deteriorarea articulațiilor
- Îmbunătățirea puterii
- Îmbunătățirea nivelurilor de oboseală
- Îmbunătățirea calității vieții
- Îmbunătățirea stabilității și coordonării
Exemple de exerciții pentru tratamentul reumatismului
În faza acută: exerciții izometrice / statice -> să fie ținute timp de 6 secunde și repetate de 5-10 ori în fiecare zi; Faza cronică -> minim 4 repetări pentru fiecare articulație în 2 până la 3 zile Aceste exerciții cresc mobilitatea articulației, dar articulația în cauză nu va fi încărcată în timpul acestor exerciții. Contracturile pot fi ținute timp de 6 secunde și repetate de 5-10 ori pe zi.
Exerciții de forță
Exerciții de condiție aerobă: Există două tipuri de exerciții pentru îmbunătățirea stării aerobice: exerciții intensive și exerciții moderate-intensive. Terapia de exercițiu intensiv moderat are o durată minimă de 30 de minute pe ședință și de 5 ori pe săptămână, cu o intensitate de 55 până la 64% din ritmul cardiac maxim. Scopul acestor exerciții este de a îmbunătăți rezistența musculară și capacitatea aerobă. de exemplu: înot, mers pe jos, mers cu bicicleta
Exerciții de stabilizare și coordonare: Îmbunătățirea stabilizării și coordonării unei anumite articulații va fi realizată prin efectuarea de exerciții care stimulează sistemul senzorimotor.
Exerciții de condiționare la persoanele cu artrită reumatoidă inactivă cronică: mers pe jos, mersul pe bicicletă (include perioade de odihnă adecvate)
Pentru un tratament adecvat puteți contacta echipa de medici specialiști în recuperare medicală din cadrul clinicii Physiomedica, clinică medicală de excelență din Cluj-Napoca, care oferă servicii de medicină fizică și balneologie, ortopedie, ortopedie pediatrică, pediatrie, cardiologie și medicină internă.
Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim.