Dieta după colecistectomie. Sfatul medicului nutriționist

dieta dupa operatia de colecist
Adam Smith

Dieta dupa colecistectomie. Bila este un lichid de culoare galben-verzui cu gust amar, secretat de ficat și depozitat în vezica biliară. In timpul digestiei, acesta este evacuată în duoden ajutând la digerarea lipidelor. Bila are rol principal în metabolismul lipidic, adică are misiunea de a metaboliza lipidele.

Indepărtarea chirurgicală a vezicii biliare (colecistectomia) este o problemă deseori întâlnită  și este rezultatul formării caluculilor biliari. Acestea sunt formațiuni de natură pietroasă apărute ca urmare a depunerii de colesterol, pigmenți, săruri biliare.

În cazul în care vezica biliară dezvoltă pietre, acestea pot fi eliminate. Această procedură este cunoscută sub numele de colecistectomie. Odată extirpată bila, digestia va fi puțin diferită, deoarece nu mai există rezervorul  unde se colectează lichidul spre a fi trimis în duoden.

Articol recomandat: Balonarea abdominală – Când să mergi la medic

Simptome după  colecistectomie

După această intervenție chirurgicală, organismul are nevoie de timp de refacere pentru a se obișnui să digere alimentele bogate în grăsimi.

Fără vezica biliară, bila curge liber în intestinul subțire, însă descompunerea alimentelor nu va mai fi  la fel de eficientă ca și în cazul în care ar  exista vezica biliară. Puteți să vă desfășurați activitatea și fără vezica biliară dar s-ar putea să aveți nevoie să faceți unele modificări la dietă  pentru ca această schimbare să fie percepută de organism ca una sănătoasă.

Regimul alimentar după colecistectomie

Pentru cea mai mare parte a dietei, va trebui să limitați sau să evitați conținutul ridicat de grăsimi și alimente prelucrate, care sunt mai greu pentru corp de digerat. Este posibil să nu fie necesar să efectuați toate aceste modificări pentru totdeauna. În lunile de după procedură, veți fi, probabil îndrumați să adăugați încet alimente înapoi în dietă pentru a asigura un echilibru optim.

 Ce alimente ar trebui să evitați după colecistectomie?

Nu există o dietă standard pe care oamenii ar trebui să o urmeze după o intervenție chirurgicală de îndepărtare a vezicii biliare. În general, cel mai bine este să evitați alimentele grase, procesate și cu un conținut mare de zahăr.

Consumul de aceste alimente după colecistectomie nu va provoca probleme grave de sănătate, dar puteți avea simptome precum gaze dureroase, balonare, și diaree. Acest lucru se datorează parțial faptului că bila va curge liber în intestin și funcționează ca un laxativ.

Alimente nerecomandate după operația de colecistectomie

  • Carne grasă – Este total nerecomandată și poate face ravagii pentru sistemul digestiv după îndepărtarea vezicii biliare. Aceste alimente trebuiesc pe cât posibil de evitat, mai ales în primele săptămâni după operație.
  • Friptură sau bucăți bogate în grăsimi de carne roșie
  • Carne de vită, integrală sau măcinată
  • Carnea de porc pentru că se metabolizează greu și necesită un timp îndelungat de digestie.
  • Bacon prajit sau afumat deoarece au un conținut ridicat de codimente și pentru că *afumăturile* necesită timp prelungit de digestie.
  • Salamul de evitat sub orice formă.Se incadrează ca aliment greu digerabil.
  • Cârnaţii, deoarece sunt afumați sau au un conținut mare de carne și codimente.
  • Carnea de miel sau oaie, fiindcă este o carne grasă.
  • Produse lactate deoarece au conținut bogat de grăsimi.

Alimente de evitat în dieta dupa colecistectomie

  • lapte, în special
  • iaurt cu conținut mare de grăsimi
  • brânză cu grăsime integrală
  • Unt
  • Untură
  • Smântână
  • Inghetata
  • Frișcă
  • Sosuri sau sosuri făcute cu smântână

În cazul în care dorești totuși ca în perioada următoare să nu scoți din alimentație lactatele, încercați să alegeți iaurt fără grăsimi și opțiuni pentru brânză cu conținut scăzut de grăsimi sau versiuni care conțin lactate alternative(laptele de migdale.)

Alimente prelucrate

Alimentele procesate conțin adesea o mulțime de grăsimi suplimentare și zahăr.

Recomandarea noastră este să stați departe de:

  • Plăcintă chiar dacă este facută „în casă”
  • Torturi, pentru că au un conținut ridicat de zahăr
  • Cereale cu zahăr
  • Pâine albă sau alte tipuri de pâine prelucrată
  • Alimente gătite în uleiuri vegetale sau hidrogenate
  • Cofeina și alcool

Cofeina conține acizi care pot provoca acid la stomac stomac. Acest lucru poate duce la dureri și disconfort după ce a fost eliminată vezica biliară.

Limitați sau evitați aceste alimente și băuturi cafeinizate precum:

  • Cafea
  • Ceai
  • Sifon
  • Băuturi energizante
  • Gustări cu cofeină, băuturi energizante sau deserturi cu aromă de cafea
  • Ciocolată

De ce am diaree? Ce se poate face în acest caz?

Pentru mulți pacienți subiectul este delicat și se feresc să menționeze acest aspect .Diareea după îndepărtarea vezicii biliare pare a fi legată de eliberarea bilei direct în intestine. În mod normal, vezica biliară colectează  bilă, eliberând-o atunci când mâncați pentru a ajuta digestia. Când vezica biliară este îndepărtată, bila este mai puțin concentrată și se scurge continuu în intestine, unde poate avea un efect laxativ.

Cantitatea de grăsime pe care o mâncați la un moment dat, joacă un rol important. Cantități mai mici de grăsime sunt mai ușor de digerat, în timp ce cantități mai mari pot rămâne nedigerate și provoca gaze, balonare și diaree.

Deși nu există un set de diete în cazul în care este hotărâtă îndepărtarea vezicii biliare, următoarele sfaturi pot ajuta la minimizarea problemelor cu diareea după ce ați avut intervenția la nivelul vezicii biliare .

Deși ne repetăm, încercați să evitați alimentele bogate în grăsimi, alimente prăjite și grase, și sosurile făcute cu amidon sau făină pentru cel puțin o săptămână după  intervenția chirurgicală. În schimb, alegeți alimente fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi. Verificați etichetele și urmați întocmai sfatul medicului.

Ce putem mânca în primele săptămâni după operația de colecistectomie?

La inceput putem consuma alimente ușor digerabile, treptat pe masură ce ne recuperăm.Legumele și produsele cu un conținut bogat în fibre le introducem progresiv. Acest lucru poate ajuta la normalizarea tranzitului intestinal. Adaugă fibre solubile, cum ar fi cele de ovăz și orz. Dar asigurați-vă că veți  crește cantitatea de fibre încet, și peste mai multe săptămâni, pentru că prea multe fibre la început poate da senzație de balonare, gaze și crampe.

  • Mănâncă porții mai mici și mai des
  • O masă sănătoasă ar trebui să includă cantități mici de proteine macră, cum  ar fi carne de pasăre de curte, pește sau lactate fără grăsimi, împreună cu legume, fructe și cereale integrale.
  • Discutați cu medicul dumneavoastră în cazul în care diareea nu dispare treptat sau devine mai severă, sau dacă pierdeți în greutate exagerat de mult. Acesta vă poate recomanda medicamente, care încetinesc mișcarea intestinală, sau medicamente care scad efectul laxativ al bilei. Vă poate sugera, de asemenea, să luați  multivitamine pentru a compensa absorbția vitaminelor liposolubile.

Alimente recomandate după operația de colecistectomie

  • Carne slabă provenită de la păsări de curte.
  • Încercați alternative la carne cum ar fi linte, năut, fasole și tofu.
  • Alegeți metode de gătit*  friendly*, ar fi grătar, coacere, sau gătit pe abur.
  • Cercetările arată că, în urma unei diete cu restricție severă de grăsimi, nu este adecvată în tratamentul calculilor biliari.

Este încurajat să urmați o dietă sănătoasă cu moderate cantități de grăsime, aproximativ 20-30% din calorii . Acest lucru este egal cu aproximativ 30-45 ml sau 2-3 linguri de grăsime în fiecare zi.  Utilizați grăsimi sănătoase, ar fi margarina nehidrogenată, ulei de măsline, uleiuri de soia. O dieta cu un aport prea scăzut în grăsimi poate duce de fapt la formarea de calculi biliari și  secundar la o secreție de bilă inadecvată.

  • Limitați băuturile cafeinizate la trei căni (250 ml) pe zi. Aceasta include cafeaua, ceai, băuturi.De preferat ar fi să nu fie carbogazoase.
  • Limitați băuturile care conțin alcool la 1 băutură pe zi (150 ml vin, 360 ml bere, 45 ml lichior).

Meniu model pentru primele săptamăni după operația de colecistectomie

Dieta dupa colecistectomie – Mic dejun

3/4 cească de cereale integrale

1 cană de lapte cu conținut scăzut de grăsimi

1 felie de pâine prăjită de grâu integral

1 linguriță de margarină nehidrogenată

fructe

Ceai de plante

Dieta dupa colecistectomie – Prânz

1 cană supă de legume

1 felie pâine de cereale integrale cu o bucată de carne slabă sau conserve de ton, cu salata verde, rosii (orice legume)

1 iaurt cu conținut scăzut de grăsimi

Apă plată

Fructe

Gustare de după-amiază:

1 banană cu 1 lingură de unt de arahide

Dieta dupa colecistectomie – Cină

Carne slabă, pește sau păsări de curte

1 cană de orez brun sau paste sau 1 cartof mediu

Legume (suficient pentru a acoperi jumătate din farfurie)

1 cană de lapte cu conținut scăzut de grăsimi.

La clinica Physiomedica punem la dispoziție toate resursele medicale pentru ca pacienții să fie tratați în siguranță și confort, iar actul medical să fie unul de cea mai bună calitate. Daca aveti probleme digestive, dureri interne, va asteptam la un consult. Ecografia (ultrasonografia) permite identificarea cu precizie a multor afecțiuni, precizarea gravitatii acestora si identificarea celor mai bune solutii de tratament.

Ecografie colecist

Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim