Fibrilația atriala crește riscul de accident vascular cerebral

Fibrilația atriala crește riscul de accident vascular cerebral
Adam Smith

Fibrilația atrială este un ritm cardiac neregulat și adesea foarte rapid (aritmie) care poate duce la cheaguri de sânge în inimă. Fibrilația atriala crește riscul de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte complicații legate de inimă.

În timpul fibrilației atriale, camerele superioare ale inimii (atrii) funcționează haotic și neregulat – desincronizat cu camerele inferioare (ventriculii) ale inimii.

Citeste si: Ce este Tahicardia? Factori de risc asociați tahicardiei

Pentru mulți oameni, acest lucru poate să nu fie însoțit de simptome. Cu toate acestea, poate provoca bătăi rapide și puternice ale inimii (palpitații), dificultăți de respirație sau slăbiciune.

Episoadele in fibrilația atrială să apară intermitent sau pot fi persistente. Deși fibrilația în sine, de obicei, nu pune viața în pericol, este o afecțiune medicală gravă care necesită un tratament adecvat pentru a preveni accidentul vascular cerebral.

Tratamentul pentru fibrilația atrială poate include medicamente, terapie pentru a reseta ritmul cardiac și proceduri pentru a bloca semnalele cardiace defecte.

Citeste si: Tratamentul anginei pectorale

Simptome fibrilația atrială

Unii oameni cu fibrilație atrială nu observă niciun simptom.

Cei care au simptome de fibrilație atrială pot avea semne și simptome precum:
  • Senzații de bătăi ale inimii rapide sau puternice (palpitații)
  • Dureri în piept
  • Ameţeală
  • Oboseală
  • Amețeli
  • Capacitate redusă de efort
  • Dificultăți de respirație
  • Slăbiciune

Fibrilația atrială poate apărea:

  • Ocazional (fibrilație atrială paroxistică). Simptomele vin și dispar, de obicei durează de la câteva minute la ore. Uneori, simptomele apar timp de o săptămână și episoadele pot apărea în mod repetat. Simptomele pot dispărea de la sine. Unii oameni cu A-fib ocazional au nevoie de tratament.
  • Persistent. Cu acest tip de fibrilație atrială, ritmul cardiac nu revine la normal de unul singur. Dacă o persoană are simptome asociate fibrilației, cardioversia sau tratamentul cu medicamente pot fi utilizate pentru a restabili și menține un ritm cardiac normal.
  • Persistent de lungă durată. Acest tip de fibrilație atrială este continuă și durează mai mult de 12 luni.
  • Permanent. În acest tip de fibrilație atrială, ritmul neregulat al inimii nu poate fi restabilit. Sunt necesare medicamente pentru a controla ritmul cardiac și pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.

Dacă aveți semne sau simptome de fibrilație atrială, faceți o programare la medicul dumneavoastră.

Dacă aveți dureri în piept, solicitați imediat ajutor medical de urgență. Durerea în piept poate avea o multitudine de cauze, printre care se numără și un atac de cord, care poate fi fatal.

Cauze fibrilație atrială

Pentru a înțelege cauzele, poate fi util să știți cum bate inima în mod normal.

Inima tipică are patru camere – două camere superioare (atrii) și două camere inferioare (ventriculi). În camera dreaptă sus a inimii (atriul drept) se află un grup de celule numit nodul sinusal.

Nodul sinusal este stimulatorul cardiac natural al inimii. Produce semnalul care pornește fiecare bătăi ale inimii.

Într-un ritm cardiac normal:

Semnalul pleacă de la nodul sinusal prin cele două camere superioare ale inimii (atrii). Semnalul trece printr-o cale între camerele superioare și inferioare numită nodul atrioventricular (AV).

Mișcarea semnalului face ca inima să se strângă (se contractă), trimițând sânge către inimă și corp.

În fibrilația atrială, semnalele din camerele superioare ale inimii sunt haotice. Ca urmare, camerele superioare fibrilează (tremură).

Nodul AV este apoi bombardat cu semnale care încearcă să treacă prin camerele inferioare ale inimii (ventriculi). Acest lucru determină un ritm cardiac rapid și neregulat.

Frecvența cardiacă în fibrilația atrială poate varia între 100 și 175 de bătăi pe minut. Intervalul normal pentru o frecvență cardiacă este de 60 până la 100 de bătăi pe minut.

Cauzele fibrilației atriale

Problemele cu structura inimii sunt cea mai frecventă cauză a fibrilației atriale. Cauzele posibile ale fibrilației atriale includ:

  • Boală arterială coronariană
  • Sindrom coronarian acut
  • Defect cardiac congenital
  • Probleme ale valvelor cardiace
  • Hipertensiune arterială
  • Boli pulmonare
  • Stresul fizic din cauza intervențiilor chirurgicale, pneumoniei sau a altor boli
  • Apnee de somn
  • Boala tiroidiană, cum ar fi o tiroidă hiperactivă (hipertiroidism) și alte dezechilibre metabolice
  • Utilizarea de stimulente, inclusiv anumite medicamente, cofeină, tutun și alcool
  • Infecții virale

Unii oameni care au fibrilație atrială nu au probleme sau leziuni cardiace cunoscute.

Factorii de risc ai fibrilației atriale

Factorii care pot crește riscul de fibrilație atrială includ:

Vârstă. Cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta fibrilație atrială.

Bolile inimii. Oricine are boli de inimă — cum ar fi valvele cardiace, boli cardiace congenitale, insuficiență cardiacă congestivă, boală coronariană sau antecedente de infarct miocardic sau intervenții chirurgicale pe inimă – prezintă un risc crescut de a face fibrilația atrială.

Tensiune arterială crescută. Hipertensiunea, mai ales dacă nu este bine controlată cu modificări ale stilului de viață sau medicamente, poate crește riscul de fibrilație atrială.

Boala tiroidiană. La unii oameni, problemele tiroidiene pot declanșa probleme de ritm cardiac (aritmii), 

Consumul de alcool. Pentru unii oameni, consumul de alcool poate declanșa un episod de fibrilație atrială. Consumul excesiv de alcool crește și mai mult riscul.

Obezitatea. Persoanele care suferă de obezitate prezintă un risc mai mare de a dezvolta fibrilație atrială.

Istorie de familie. Un risc crescut de fibrilație atrială apare în unele familii.

O serie de afecțiuni pot provoca o frecvență cardiacă rapidă și simptome de fibrilația atrială. Este important să obțineți un diagnostic prompt, precis și îngrijire adecvată.

În aceste situații este vital să observăm modificările apărute pe EKG sau să efectuăm o ecografie cardiacă și să tratăm această frecvență cardiac mărită pentru a evita alte complicații.

Clinica Physiomedica din Cluj-Napoca dispune de o aparatură de ultimă generație în ceea ce privește partea cardiologică și dispune și de o echipă de specialiști extrem de bine pregătiți pentru a trata fibrilatia atriala.

La clinica Physiomedica ecografiile sunt efectuate cu ajutorul celui mai nou model de ecograf GE proaspăt achiziționat.

Fibrilația atrială
Pentru a evita complicațiile, dar și alte boli cardiace, vă recomandăm un consult în cadrul clinicii noastre și o ecografie, procedură deloc invazivă, dar care oferă o gamă variată de informații despre starea dumneavoastră de sănătate.

Complicații fibrilație atrială

Cheagurile de sânge sunt o complicație periculoasă a fibrilației atriale care poate duce la accident vascular cerebral.

În fibrilația atrială, ritmul haotic al inimii poate face ca sângele să se colecteze în camerele superioare ale inimii (atrii) și să formeze cheaguri.

Dacă un cheag de sânge din camera superioară stângă (atriul stâng) se eliberează din zona inimii, acesta poate ajunge la creier și poate provoca un accident vascular cerebral.

Riscul de accident vascular cerebral din cauza fibrilației atriale crește odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, alte afecțiuni de sănătate vă pot crește riscul de accident vascular cerebral, inclusiv:

Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim.