Kinetoterapie vs. Fizioterapie. Care este mai eficientă?

fizioterapia
Adam Smith

Ce este fizioterapia? Fizioterapia dezvoltă sau reface funcționalitatea unor părți ale corpului, contribuind la tratarea anumitor probleme de sănătate cauzate de accidentări, boli,  sau îmbătrânire. Procedurile fizioterapeutice ajută la ameliorarea durerilor, restabilirea capacității de mișcare, refacerea după o intervenție chirurgicală sau chiar pregătirea pentru a fi în cea mai bună formă pentru intervenție.

Deseori programul personalizat conceput de fizio și kinetoterapeuți ajută la refacerea organismului și a stării de sănătate, de aceea este important să ne îndreptăm atenția asupra acestui domeniu mai puțin mediatizat, dar cu rezultate remarcabile.

Deși beneficii pentru sănătate sunt nenumărate, unii oameni ezită să meargă la fizioterapeut neștiind exact ce presupune această specializare. Incercăm să explicăm pe larg tot ceea ce presupune aceste domenii de interes pentru sănătatea noastră și procedurile aferente acestora.

Fizioterapia este recomandată la orice vârsta și în funcție de afecțiunile pe care le are pacientul, îl ajută să se recupereze, să rămână independent chiar și după terminarea procedurilor fizioterapeutice.

Afecțiuni ce pot fi tratate cu ajutorul fizioterapiei

Fizioterapia are o arie largă de aplicabilitate și afecțiuni pe care le tratează, folosind multiple tehnici de tratament ce pot varia în funcție de natura afecțiunii.  Enumerăm aici doar câteva dintre acestea:

  • Atacurile cerebrale, boala Parkinson, afecțiunile neurologice
  • Afecțiuni ale coloanei vertebrale, provenite în urma unui accident
  • Afecțiuni la nivelul oaselor în urma unor accedentări sau ca urmare a efortului prelungit sau a unei competiții sportive
  • Probleme musculoscheletale cum sunt durerile de spate și gât
  • Afecțiuni ale bolilor inimii și reabilitare după un atac cerebral
  • Probleme de ordin respirator, cum sunt astmul și  afecțiunile pulmonare cronice
  • Afecțiuni specifice femeilor,(menopauza, incontinență urinară, recuperarea post natală, durerile de spate)
  • Afecțiuni degenerative cum sunt osteoartrita si artrita reumatoidă.
  • Probleme legate de circulația sangvină, cum sunt hipertensiunea și hipotensiunea arterială
  • Probleme cauzate de stres, anxietate, depresie și tulburări de comportament.


Kinetoterapie vs. Fizioterapie. Care este mai eficientă?

Din start trebuie precizat că aceste două științe se împletesc armonios și sunt complementare. Pentru a reuși în tratarea cazurilor de multe ori se combină tehnici și proceduri astfel încât  pacientul să beneficieze de un tratament specializat nevoilor acestuia.

Ca punct comun, aceste terapii sunt compuse din programe specifice de recuperare medicală, fiind o formă de terapie fizică asistată, al cărui scop este reabilitarea unor funcții motrice diminuate sau creșterea nivelului funcțional, în cazul anumitor afecțiuni specifice.

Kinetoterapia este axată pe studiul mecanismelor neuromusculare și articulare,  pentru asigurarea activităților motrice normale ale individului, iar fizioterapia este certificată ca metodă de tratament ce folosește agenții fizici (căldură, lumină, electricitate, unde magnetice, unde mecanice etc.) pentru ameliorarea durerilor și prevenirea sau tratarea unor afecțiuni ortopedice, reumatologice, și respiratorii.

Iată câteva din procedurile de fizioterapie care pot fi combinate sau tratate separat:

1.Terapia Tecar

Care folosește radiofrecvența pentru a ameliora anumite traumatisme, probleme musculare și dureri articulare, care nu mai necesită intervenție chirurgicală. Articol recomandat: Terapia Tecar una dintre cele mai moderne tratamente in fiziokinetoterapie.

2. Electrostimulare (Bai galvanice)

Ajută la contracții musculare naturale, cu ajutorul curentului electric. Accentuează efectele activității fizice, îmbunătăţește tonusul muscular, aspectul pielii,contribuie la eliminarea fluidelor în exces și redă tonusul muscular.

Kinetoterapia (gimnastică medicală) sau gimnastică de recuperare se bazează pe exerciții fizice cu grade diferite de dificultate pentru a ajuta la refacerea stării de sănătate, la prevenirea deficiențelor fizice și la recuperarea funcţiilor organismului afectate de anumite boli.

In cadrul ședințelor, exercițiile fizice pot fi de la un grad de dificultate mic și se trece progresiv la următoarea etapă a exercițiilor cu grad mai înalt de dificultate pînă la obținerea mobilității recomandate de medicul specialist.Totul se face sub  supravegherea kinetoterapeutului și se pot folosi accesorii precum mingea medicinală, elasticul.

Programele de kinetoterapie sunt monitorizate în permanență și sunt adaptate fiecărui pacient, ținându-se cont de afecțiunile sale, de vârstă, de stilul de viață și de activitatea desfășurată.

Ședințele de kinetoterapie se folosesc pentru îmbunătățirea mobilității în anumite tulburări neurologice și ameliorarea deficitului funcțional în cazul unor boli cronice, mai ales ale aparatului locomotor și ale sistemului cardiorespirator.

Cu ajutorul fizioterapiei pot fi tratate durerile apărute posttraumatic, cele musculare, articulare, dar și durerile apărute pe fondul unei nevralgii. Pentru fiecare dintre acestea există proceduri particulare, menite să ajute pacientul să obțină rezultatul dorit.

Cele mai comune sunt afecțiunile reumatismale și cele inflamatorii (bursita, tendinita, epicondilita, artrita, periartrita), afecțiunile traumatice (entorse, fracturi, rupturi de ligamente), dar și afecțiuni mai dificil de tratat, precum cele neurologice. Acestea din urmă necesită un timp mai îndelungat de tratament dar rezultatele vor fi mulțumitoare în timp, dacă se respectă sfaturile specialiștilor.

 In cazul artritei specificitatea afecțiunii este inflamarea uneia sau mai multor articulații, având manifestări simptomatice, precum dureri articulare și rigiditate accentuată. Mișcările chiar și cele mai ușoare sunt un chin pentru pacient și astfel  fizioterapia ajută în acest caz.

In ședintele de fizioterapie avem posibilitatea să aplicăm la nivelul articulației curenți antiinflamatori, ultrasunete în mod discontinuu, presoterapie, laserterapie și terapie tecar în moduri special concepute pentru afecțiunea pe care o are pacientul. Toate aceste terapii combinate îi vor reduce pacientului simptomele pâna la dispariția lor totală.

Pentru a obține rezultate cât mai bune și rapide, fizioterapia trebuie asociată cu sedințele de kinetoterapie.

 În cazul herniei de disc de exemplu,  există tratamente care permit obținerea unor rezultate spectaculoase. Sedințele de fizioterapie au ca scop ameliorarea durerii lombare, durerii sciatice, scăderea rigidității, decontracturarea musculaturii paravertebrale.

În practică, fizioterapia implică un program de tratament personalizat pentru fiecare pacient în parte. Când mergi la un fizioterapeut, acesta se va interesa de istoricul tău medical, de starea ta fizică actuală și va face câteva teste pentru a o evalua. Astfel, îți poate recomanda un program de terapii care să te ajute să-ți atingi obiectivul, fie că este vorba de ameliorarea unei dureri sau îmbunătățirea mobilității după o operație sau o accidentare.

Echipa de specialiști din cadrul clinicii Physiomedica sunt pregătiți să vă ofere tratament de specialitate, sfaturi și recomandări pentru a vă recăpăta mobilitatea și sănătatea prin proceduri  atent selecționate specifice tipului de afecțiune de care suferiți. Sănătatea dumnevoastră e prioritatea echipei noastre!

#fizioterapie cluj, informatii si programari la 0364 642 124, WhatsApp

Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim.