Flatulenta sau gazele la copii, cand trebuie sa iti faci griji

gaze la copii tratament
Adam Smith

Gazele la copii sau flatulența la copii sunt lucruri firești care fac parte din funcționarea normală a organismului nostru. Sugarii elimină gaze mai ales după mese. Uneori apar colicii, însă în general acestea nu reprezintă o problemă care să solicite control medical de specialitate.

Gazele se elimină în mod natural, așa că un episod cu dureri de burtică se poate trata naturist cu ceaiuri din plante medicinale.

Cum apar gazele la copii?

Cei mai mulți copii elimină surplusul de aer  pe gură, prin râgăială. O mică parte a gazelor se deplasează treptat spre intestinul subțire al copiilor. Acolo o parte a aerului este absorbit, dar nu în totalitate,însă prin mișcarea peristalitică a intestinelor, acestea sunt eliminate prin rect.

Gazele sunt alcătuite în principal din vapori fără miros care conțin: dioxid de carbon, oxigen, nitrogen, hidrogen.Mirosul neplăcut se datorează unor mici cantități de gaz care conțin sulf-gaz produs de bacteriile care se găsesc în intestinul gros.

Simptomele gazelor intestinale la copii și sugari

Determinarea problemelor de natură intestinală la sugarii şi copiii sub un an, poate fi dificilă deoarece   aceștia nu pot spune exact ce anume îi supără, de aceea existenţa durerilor abdominale la ei poate fi doar suspectată şi de multe ori trebuie să fie dedusă numai din comportamentul lor.

De obicei, nou-născuţii şi copiii în primele luni de viață exprimă durerea abdominală prin următoarele semne:

  • Plâns, care se intensifică în timpul alimentării la sân
  • Refuzul de a mânca

Copilul mişcă activ picioarele, strânge genunchii la burtică și se zvârcolește.In plus dă semne de neliniște și este agitat.

În cazul gazelor abdominale nu este nevoie de niciun tratament special şi acestea dispar de la sine în jurul vârstei de 4-6 luni.

În afară de colici, durerile abdominale, la copilul din primul an de viaţă, pot fi cauzate şi de alte boli:

  • Refluxul gastroesofagian
  • Reacţia alergică la produsele alimentare
  • Insuficienţa de lactoză
  • Ocluzia intestinală

În cazul acestor boli,se adaugă la simptomele specifice durerilor abdominale ,balonarea și dificultatea de a elimina gazele în mod natural.

Pentru a înţelege mai în detaliu care cauze pot provoca durerile abdominale și implicit dificultatea de a elimina gazele la copilul dumneavoastră,trebuie să analizați cu atenție situaţia.

Iată o serie de întrebări utile, în cazul flatulenței la copii

  • Care este intervalul de timp de la luarea mesei și până la declanșarea unei posibil episod colicos?
  • Cum se comportă copilul? Devine agitat în timpul mesei?
  • Cât durează până ce copilul elimină gazele?

Alte cauze posibile care pot declanșa gazele intestinale la copii

1.Pătrunderea sucului gastric acid din stomac în esofag (refluxul gastroesofagian).

La adulţi, refluxul gastroesofagian declanşează arsuri la stomac. Pentru copiii mici, senzaţia de arsuri la stomac este extrem de neplăcută, astfel încât, dacă aceasta apare, comportamentul lor poate deveni foarte agitat.

2. Probabilitatea că sugarul are alergie la anumite produse alimentare sau la laptele de vacă.

Ce trebuie să urmărim în acest caz:

  • Dacă copilul a fost alimentat cu amestecuri artificiale de la naştere
  • Dacă alimentele suplimentare au fost adăugate în raţia copilului la vârstă de până la 6 luni

In cazul în care observaţi la copilul dumneavoastră unele dintre simptomele descrise mai sus, neapărat apelați  la ajutorul medicului.Cu ajutorul unor teste speciale, medicul poate determina cauza exactă a bolii, ceea ce, la rândul său, îl va ajuta să planifice un tratament adecvat. Tratamentul durerilor abdominale şi a gazelor stomacale în acest caz, constă în corectarea raţiei alimentare a copilului.

3. Aerofagia

Adică înghițirea unei cantități prea mare de aer în cazul sugarilor, poate determina apariția gazelor stomacale.

Sugarii mănâncă de obicei cu poftă și va înghiți mai mult aer decât este necesar, lucru care conduce la gaze intestinale și balonare.

Recomandarea noastră și a medicului pediatru deopotrivă este ca după fiecare repriză de alimentare la sân sau cu ajutorul biberonului, copilul trebuie ridicat și cu mișcări ușoare atins pe spate pentru a reuși să scoată aerul afară.

Aerofagia se poate manifesta și la copii mai mari care nu au răbdarea necesară de a sta la masă și mesteca.Ei înghit într-un timp relativ scurt alimentele și asa se formează în intestin neplăcutele gaze intestinale.

Altă cauză este înghițirea unei cantități prea mare de aer și consumarea băuturilor cu paiul.

4. Alimentația

Reprezintă un alt factor determinant  care poate duce la acumularea de gaze intestinale în exces este o alimentație bogată în carbohidrați. Amidonul provoacă de fapt gaze și balonare.Tot în categoria alimentelor care dau flatulență sunt mazărea, varza, fasolea uscată, pastele făinoase.

5. Diferite intoleranțe(la gluten sau lactoza)

Aceste intoleranțe se manifestă prin incapacitatea organismului de a digera alimente bogate în gluten, mai ales cele care conțin făină.Principalele simptome la aceste intoleranțe sunt  gazele în exces, balonarea și crampele abdominale.

Intoleranța la lactoză reprezintă de fapt imposibilitatea de a digera laptele ingerat. Manifestările  și simptomele sunt similare celor descrise mai sus.

6.Boli digestive

Cea mai frecventă afecțiune care dă flatulență în exces atât la copii cât și la adulți este gastrita.

Tratament și remedii pentru gazele la copii

De cele mai multe ori gazele intestinale nu sunt un simptom al unei boli, ci reprezintă o atenționare dată de organism că regimul alimentar nu este tocmai adecvat.

Tratamentul presupune suplimente cu probiotice sau cărbune medicinal, o serie de ceaiuri cum ar fi cel de ghimbir, cătină, mentă, mușețel care accelerează digerarea alimentelor și reduce cantitatea de gaze produse. Mersul pe jos mai ales pei cei mici reprezintă o metodă eficientă de a restabili buna funcționare a intestinelor.

O alta metodă mai  atipică pentru eliminarea gazelor este de a sta cu genunchii la piept (adică ghemuit). Se pare că această poziție favorizează eliminarea gazelor  și prin urmare crampele vor fi mult diminuate.

In cazul bebelușilor, o metodă verificată care ajută la eliminarea gazelor este următoarea:

Poziționezi bebelușul pe spate și începi să-i miști picioarele și șoldurile ca și cum ar fi pe bicicletă. Aceste tipuri de mișcări oferă gazelor posibilitatea de a ieși din organism.

Și o baie călduță poate fi o soluție salvatoare, pentru a-i ușura disconfortul.

Când este cazul să mergi la doctor?

Atunci când gazele intestinale sunt prezente pe termen lung și sunt însoțite de simptome precum diaree, constipație, vărsături, pierderea inexplicabilă în greutate, e cazul să consulți de urgență un medic.

Acesta va prescrie un tratament adecvat și unic care va pune capăt neplăcutelor gaze intestinale.

Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim