Ai observat cumva sângerări gingivale la copii în timpul periajului dentar, sau atunci când folosesc ață dentară? Poate un alt semn care ți-a atras atenția a fost aspectul inflamat, umflat al gingiilor celui mic, sau poate copilul s-a plâns de dureri și sensibilitate la atingerea gingiilor.
Ei bine, oricare ar fi situația, acestea reprezintă un semnal de gingivita la copii (bolii gingivale), și este extrem de important să fie tratată din timp, deoarece reprezintă primul stagiu al bolii parodontale.
Articol recomandat: Cum recunoști abcesul dentar la copii?
Trebuie să știi faptul că gingiile sănătoase, normale, au un aspect rozaliu, nu sunt umflate și nu trebuie să sângereze la spălatul pe dinți. Atunci când sângerarea gingivală durează mai mult de o săptămână, cel mai des acest lucru indică boală gingivală ce necesită tratament stomatologic.
Nu neglija gingivita copilului, deoarece, deși este o afecțiune destul de comună printre pacienții tineri, poate cauza probleme serioase în timp și poate avansa către boală parodontală, având ca rezultat pierderea dinților mai târziu.
Articol recomandat: Durerea de dinți la copii. Ce e important să știi?
La Clinica Physiomedica te poți baza pe noi în ceea ce privește prevenția și tratamentul bolii gingivale, medicii noștri stomatologi fiind extrem de pregătiți în a îți indica o rutină riguroasă de periaj, utilizare a aței dentare și tratament profesional pentru vindecarea completă a afecțiunii.
6 semne prin care poți recunoaște gingivita la copii
- gingii de culoare roșie, umflate
- sângerare la periajul dentar sau la folosirea aței dentare
- sensibilitate gingivală, uneori chiar durere, care persistă
- durere de dinți sau sensibilitate la alimente/băuturi calde sau reci
- respirație urât mirositoare
- în cazuri mai severe, inflamația poate crea anumite spații între dinți și gingii, sau chiar spații între dinți în urma retracției gingivale
Cum recunosti gingivita la copii?
Ea apare atunci când bacteriile de la nivelul cavității bucale formează placa bacteriană la suprafața dinților și la marginea gingiilor.
Microorganismele acumulate produc anumite toxine care irită țesutul moale, iar lipsa unei rutine regulate de periaj dentar care să reducă placa bacteriană duce la formarea tartrului.
Acesta atrage și mai multe bacterii, stimulând și mai mult inflamația. În timp, se vor crea spații între dinți și gingii.
Gingivita la copii cauze
Există mai mulți factori care predispun la boala gingivală, dar principalul factor este legat de igiena deficitară a cavității orale, ce duce la depunerea plăcii bacteriene. Purtarea aparatelor dentare favorizează și mai mult depunerea plăcii, deoarece igiena este mult îngreunată în timpul tratamentelor ortodontice.
Alte cauze ce duc la boala gingivală sunt:
- deficitul de vitamina C sau de nutrienți esențiali
- boli sistemice, cum ar fi diabetul zaharat sau boli autoimune
- bruxismul
- modificările hormonale
- anumite tratamente medicamentoase
- respirația predominant pe gură, ce usucă gingiile și dinții din față
- erupția dinților permanenți
- malocluzia dentară
Stadiile bolii parodontale
Gingivita la copii poate avea forme de la ușoare la severe, și poate fi încadrată într-unul dintre următoarele tipuri:
- gingivita ușoară, definită de inflamația gingiilor și sângerarea ușoară la periaj
- forma moderată, în care gingiile sunt intens inflamate și se formează spații la marginea gingiei, uneori însoțită de eroziuni ale dintelui în zona respectivă și chiar lărgirea spațiilor interdentare
- forma severă, în care există o pierdere substanțială de țesut osos, dar și de țesut moale de la nivelul gingiei, cu retracție gingivală importantă ce duce la mișcarea și chiar pierderea dinților.
Tipuri de gingivită la copii
Gingivita poate fi clasificată în acută și cronică. Gingivita acută se asociază cu infecții favorizată de placa bacteriană și presupune dureri mari ale gingiilor, dinților, sângerări abundente, uneori ulcerații bucale. Este mult mai rară, spre deosebire de gingivita cronică, ce implică înroșirea și umflarea gingiilor și sângerările.
Gingivita la copii tratament
Curățarea profesională a dinților este primul pas în combaterea gingivitei, prin înlăturarea depunerilor de tartru și a plăcii bacteriene.
Un periaj dentar realizat acasă nu va avea niciodată aceeași putere de a elimina depunerile, iar tartrul deja format nu poate fi îndepărtat decât cu ajutorul instrumentelor speciale. Cazurile mai severe pot necesita chiar tratament medicamentos.
Pentru menținerea rezultatelor pe termen lung, trebuie efectuate vizite la medicul stomatolog la fiecare 3-6 luni pentru curățare profesională, periaj și fluorizare sau detartraj și air-flow.
Prevenție
Metode principale prin care gingivita la copii fi prevenită:
- O igienă orală adecvată, ce include periaj dentar de 2 ori pe zi, cu o periuță moale, cu utilizarea unei paste de dinți adecvată vârstei – cu conținut redus de fluor la copiii între 18 luni și 6 ani și pastă normală de dinți după această vârstă. Nu neglija nici utilizarea aței dentare, care are un rol extrem de important. Aceasta trebuie utilizată o dată pe zi, sau poate fi înlocuită cu o periuță interdentară. Igiena orală bună reprezintă prima metodă de prevenție a bolii gingivale.
- Vizite regulate la medicul stomatolog, începând din momentul în care copilul are 1 an sau de când apar primii dinți, ceea ce va preveni formarea cariilor și va ajuta la o educație pentru o rutină adecvată în îngrijirea dinților, precum și la descoperirea din timp a oricărei probleme. Identificarea bolii parodontale la debut are cele mai mari șanse de tratament eficient.
- Ajută-ți copilul să se spele pe dinți încă de la apariția primilor dinți până la aproximativ 6 ani.
- Înlocuiește periuța de dinți la fiecare 3 luni și asigură-te că periuța are doar peri moi.
- Periuțele electrice par a fi mai eficiente decât cele manuale, ne arată studiile.
- Pasta de dinți cu fluor are un rol important în prevenția formării plăcii bacteriene, însă atenție la conținutul de fluor din pasta de dinți la copiii mici- pentru această grupă de vârstă trebuie folosită doar pastă de dinți adecvată.
- Periajul trebuie să dureze 2 minute.
- Este recomandat spălatul pe dinți după consumul de dulciuri sau diverse alimente de ronțăit.
- O dietă sănătoasă asigură, totodată, și sănătatea dinților.
- Utilizarea apei de gură cu agenți antimicrobieni (peroxid de hidrogen, clorhexidină) combate formarea plăcii bacteriene. Există ape de gură cu uleiuri esențiale (mentol, thymol sau eucalipt), ce reduc placa și inflamația.
- Spălăturile cu apă sărată călduță pot reduce inflamația, dar nu sunt recomandate copiilor mici (sub 8-9 ani).
Când mergem la medicul dentist?
Este timpul să ne faci o vizită alături de cel mic atunci când simptomele specifice de gingivita la copii (mai ales sângerarea gingiilor) nu dispare după 3-4 zile, maxim o săptămână, timp în care periajul trebuie să fie blând, de asemenea și utilizarea aței dentare sau a irigatorului bucal. Atunci când apare durerea, este indicat să aduci copilul cât mai repede la medicul stomatolog.
Poate deveni o urgență medicală atunci când starea generală a copilului se alterează, apare febra sau umflătura feței, iar problemele dentare par a fi principala sursă. În acest caz, poți apela imediat la medicul dentist sau direct în departamentul de urgențe, la un medic generalist.