Infecție Urinară – Când aceasta devine o urgenta?

Infecție Urinară - Când aceasta devine o urgenta?
Adam Smith

O infecție a tractului urinar (infectie urinara) este o infecție în orice parte a sistemului urinar – rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra. Cele mai multe infecții urinare implică însă tractul urinar inferior – vezica urinară și uretra.


Femeile au un risc mai mare de a dezvolta o infecție urinară decât bărbații. Infecția limitată la vezica urinară poate fi dureroasă și enervantă. Cu toate acestea, pot apărea consecințe grave dacă aceasta se extinde la rinichi. Medicii tratează de obicei aceste infecții cu medicamente antimicrobiene, dar este foarte important ca dumneavoastră să evitați automedicația, mai ales cu antibiotice.

Cum apare o infectie urinara?

Infecțiile tractului urinar apar de obicei atunci când bacteriile intră în tractul urinar prin uretră și încep să se înmulțească în vezică. Deși sistemul urinar este conceput pentru a ține departe astfel de invadatori microscopici, aceste apărări uneori eșuează. Când se întâmplă acest lucru, bacteriile pot coloniza și pot crește într-o infecție completă a tractului urinar.

Cele mai frecvente infectii urinare apar în principal la femei și afectează vezica urinară și uretra.

Citeste si: Ce este si ce trebuie să știi despre ecografie

Infecția vezicii urinare (cistita). Acest tip este de obicei cauzată de Escherichia coli (E. coli), un tip de bacterii întâlnite în mod obișnuit în tractul gastro-intestinal. Cu toate acestea, uneori, alte bacterii sunt responsabile de apariția unei infecții.

Actul sexual poate duce la cistită, dar nu trebuie să fii activ sexual pentru a o dezvolta. Toate femeile sunt expuse riscului de cistita din cauza anatomiei lor – mai exact, distanta scurta de la uretra la anus si deschiderea uretrale la vezica urinara.

Infecția uretrei (uretrită). Aceasta poate să apară atunci când bacteriile gastrointestinale se răspândesc de la anus la uretră. De asemenea, deoarece uretra feminină este aproape de vagin, infecțiile cu transmitere sexuală, precum herpesul, gonoreea, chlamydia și micoplasma, pot provoca uretrita.

Care sunt simptomele unei infecții urinare

O infectie urinara nu provoacă întotdeauna semne și simptome, dar atunci când apar, printre acestea se numără şi:

– Un impuls puternic și persistent de a urina
– Usturime sau arsură la urinare
– Eliberarea frecventă, în cantități mici de urină
– Urina care pare tulbure
– Urina care apare roșie, roz aprins – un semn de sânge în urină
– Urina cu miros puternic
– Dureri pelvine, la femei – în special în centrul pelvisului și în jurul zonei osului pubian

O Infecție urinara pot fi trecuta cu vederea sau confundata cu alte afecțiuni la adulții în vârstă.

Citeste si: Colecistita, ce este si cand trebuie sa mergi la doctor

Factori de risc in caz de infectie urinara

Infecțiile tractului urinar sunt frecvente la femei și multe femei experimentează mai mult de o infecție în timpul vieții.

Factorii de risc la o infectie urinara in cazul femeilor includ:

  • Anatomia feminină. O femeie are uretra mai scurtă decât o are un bărbat, ceea ce scurtează distanța pe care bacterize trebuie să o parcurgă pentru a ajunge la vezică.
  • Activitate sexuală. Femeile active sexual tind să aibă mai multe infecții urinare decât femeile care nu sunt active sexual. A avea un nou partener sexual crește, de asemenea, riscul.
  • Anumite metode contraceptive. Femeile care folosesc diafragme pentru controlul nașterii pot prezenta un risc mai mare, precum și femeile care folosesc agenți spermicizi.
  • Menopauza. După menopauză, o scădere a estrogenului circulant provoacă modificări ale tractului urinar care te fac mai vulnerabilă la infecții.

Alți factori de risc in caz de infectie urinara includ:

  • Anomalii congenitale ale tractului urinar. Bebelușii născuți cu anomalii ale tractului urinar care nu permit urinei să părăsească organismul în mod normal sau provoacă urina să se retragă în uretră au un risc crescut de infecții urinare.
  • Blocaje la nivelul tractului urinar. Pietrele la rinichi sau o prostată mărită pot cauza retenția urinei în vezică și pot crește riscul de infecție urinară.
  • Un sistem imunitar suprimat. Diabetul și alte boli care afectează sistemul imunitar – apărarea organismului împotriva germenilor – pot crește riscul de infecție.
  • Utilizarea cateterului (sondei urinară). Persoanele care nu pot urina singure și care folosesc un tub (cateter) pentru a urina au un risc crescut de infecții urinare. Acestea pot include persoane care sunt spitalizate, persoane cu probleme neurologice care îngreunează controlul capacității lor de a urina și persoane care sunt paralizate.

Citeste si: Tratamentul durerii abdominale la copii

Care sunt complicațiile infecțiilor urinare


Când sunt tratate prompt și corespunzător, infecțiile tractului urinar inferior rareori duc la complicații. Dar netratată, o infecție a tractului urinar poate avea consecințe grave.

Complicațiile unei infecții urinare pot include:

– Infecții recurente, în special la femeile care suferă de două sau mai multe infecții urinare într-o perioadă de șase luni sau patru sau mai multe într-un an.
– Leziuni permanente ale rinichilor din cauza unei infecții renale acută sau cronică (pielonefrită) din cauza unei infecții netratate.
– Risc crescut la femeile însărcinate de a naște copii cu greutate mică la naștere sau prematuri.
– Îngustarea uretrei la bărbați din uretrita recurentă.
– Sepsis, o complicație a unei infecții care poate pune viața în pericol, mai ales dacă infecția se extinde în tractul urinar până la rinichi.

Pentru a evita complicațiile in caz de infectie urinara, cât și a altor boli din sfera medicinii interne, vă recomandăm un consult în cadrul clinicii noastre și o ecografie, procedură deloc invazivă, dar care oferă o gamă variată de informații despre starea dumneavoastră de sănătate.

Infectie urinara tratament

Tratamentul in caz de infectie urinara depinde extrem de mult de cât de gravă este infecția urinară de care suferiți. Este indicat să apelați la un consult medical pe medicină internă pentru a vă asigura că nu este vorba de altă afecțiune renală, care ar putea duce la complicații mai grave și să primiți sfaturi sau tratamentul adecvat.


Antibioticele sunt de obicei tratamentul de primă linie pentru infecțiile tractului urinar. Ce medicamente sunt prescrise și pentru cât timp depind de starea dumneavoastră de sănătate și de tipul de bacterii găsite în urină.

Grupul de medicamente antibiotice cunoscut sub numele de fluorochinolone – cum ar fi ciprofloxacina, levofloxacina și altele – nu este recomandat în mod obișnuit pentru infecțiile simple, deoarece riscurile acestor medicamente depășesc, în general, beneficiile pentru tratarea infecțiilor necomplicate. În unele cazuri, cum ar fi o infecție complicată sau afectarea rinichilor, medicul vă poate prescrie un medicament cu fluorochinolonă dacă nu există alte opțiuni de tratament.


Însă aspectul cel mai important este să nu luați antibiotice după ureche, ci să urmați sfatul unui medic specialist. În cadrul clinicii Physiomedica avem o echipă de medici specialişti, cu o vastă experiență în tratarea infecțiilor complicate şi necomplicate, dar care netratate sau tratate cu antibioticul greşit pot să ducă la complicații mult mai grave a stării de sănătate şi la o rezistență la antibiotice, care nu îşi vor mai face efectul la nevoie. Aflati mai multe in sectiunea Medicina interna & ecografie a clinicii Physiomedica.

Vă încurajăm cu căldură să vă programați la o consultație în departamentul nostrum de medicină internă atunci când prezentați simptomele menționate mai sus, pentru diagnosticul precis al afecțiunii de care suferiți, cât și pentru identificarea bacteriei responsabile de aceasta, ca după să vă prescriem un tratament țintit pentru ea.

Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim