Insuficiența cardiacă, când să mergi la medic?

Insuficiența cardiacă, când să mergi la medic?
Adam Smith

Insuficiența cardiacă – uneori cunoscută sub numele de insuficiență cardiacă congestivă – apare atunci când mușchiul inimii este incapabil să pompeze suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului de sânge și oxigen. Practic, inima nu poate ține pasul cu volumul său de muncă.

Anumite afecțiuni ale inimii, cum ar fi cele care implică arterele inimii (boala coronariană) sau hipertensiunea arterială, lasă treptat miocardul prea slab sau prea rigid pentru a se umple și pentru a pompa  sângele în mod corespunzător.

Articol recomandat: Tensiunea Arterială – Cauze, simptome şi recomandări

Tratamentul adecvat poate îmbunătăți semnele și simptomele insuficienței cardiace și poate ajuta unii  oameni să trăiască mai mult.

Modificările stilului de viață – cum ar fi scaderea  în greutate, exercițiile  fizice, reducerea consumului de sare (sodiu) în dieta dumneavoastră și gestionarea stresului – vă pot îmbunătăți  calitatea vieții. Cu toate acestea, insuficiența cardiacă poate pune viața în pericol.

Persoanele cu  insuficiență cardiacă pot prezenta simptome severe, in  fazele terminale  necesita un transplant de inimă sau un dispozitiv de asistare ventriculară (VAD).

O modalitate de a preveni insuficiența cardiacă este de a preveni și controla afecțiunile care o pot provoca, cum ar fi boala coronariană, hipertensiunea arterială, diabetul și obezitatea.

Articol recomandat: Înțepăturile la inimă, când să mergi la medic?

Simptomele insuficienței cardiace

Insuficiența cardiacă poate fi cronică sau poate începe brusc (acută).

Semnele și simptomele insuficienței cardiace pot include:

  • Respirație dificilă în efort sau nocturnă
  • Oboseală și slăbiciune
  • Umflături ale gleznelor (edeme gambiere)
  • Bătăi rapide sau neregulate ale inimii
  • Capacitate redusă de efort
  • Tuse persistentă
  • Umflarea zonei abdominale (prin acumulare de lichid de ascita)
  • Creștere rapidă în greutate datorită acumulării de lichide
  • Greață și lipsa poftei de mâncare
  • Dificultăți de concentrare sau vigilență scăzută
  • Durere toracică dacă insuficiența cardiacă este cauzată de un infarct

În funcție de severitatea simptomelor cauzate de insuficiența cardiac, aceasta se poate încadra într-o  clasificare, numită NYHA, care determină etapele insuficienței cardiace:

Clasa I – Fără simptome (fara dificultati de respiratie/ palpitatii/ oboseala) și fără limitări în activitatea fizică obișnuită; simptomele apar doar la efort fizic intens

Clasa II – Simptome ușoare (dificultăți de respirație ușoare sau senzatie de slabiciune) in timpul activității obișnuite (mers pe jos in pas mai rapid, urcat 2 etaje de bloc)

Clasa III – Limitare marcată a activității datorită simptomelor (senzatie de sufocare, oboseala intensa, palpitatii), chiar și în timpul unei activități usoare, de ex. mers pe jos distanțe scurte (20—100 m) .Confortabil numai în repaus.

Clasa IV – Limitări severe ale orocarei activitati fizice. Prezintă simptome chiar și în timpul odihnei. Majoritatea pacienților ajung imobilizati la pat

Articol recomandat: Bolile inimii pe înțelesul tuturor

Care sunt cauzele apariției insuficienței cardiace?

Insuficiența cardiacă se dezvoltă adesea după ce alte afecțiuni au afectat sau slăbit inima (de exemplu dupa un infarct miocadic sau  dupa o inflamatie a muschiului cardiac, numita miocardita). Cu toate acestea, insuficiența cardiacă poate apărea și dacă inima devine prea rigidă pentru a se umple eficient cu sange.

De-a lungul timpului, inima nu mai poate ține pasul cu cerințele care i se impun pentru a pompa sânge în  restul corpului ca să asigure necesarul de oxigen și substanțe nutritive.

Medicul poate determina cât de eficientă este funcția de pompă a inimii măsurând cantitatea de sânge  care este pompat cu fiecare bataie (fracție de ejecție). Fracția de ejecție este utilizată pentru a ajuta la  clasificarea insuficienței cardiace și a ghida tratamentul.

Într-o inimă sănătoasă, fracția de ejecție este de 55% sau mai mare – ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate din sângele care umple ventriculul este  pompat cu fiecare bătaie.

Există multe clasificari ale insuficienței cardiace, dar afecțiunea este, în general, împărțită în două tipuri:

Insuficiență cardiacă cu funcție ventriculară (fracție de ejecție) stângă redusă:

Camera inferioară stângă a inimii (ventriculul stâng) nu se poate contracta suficient de tare pentru a pompa cantitatea potrivită de sânge bogat în oxigen în restul   corpului.

Insuficiență cardiacă cu funcție ventriculară (fracție de ejecție) stângă conservată:

Inima se contractă și pompează în mod normal, dar camerele inferioare ale inimii (ventriculii) sunt mai   groase și mai rigide decât în ​​mod normal. Din acest motiv, ventriculii nu se pot relaxa corect și nu  se umplu   până la capăt. Deoarece există mai puțin sânge în ventriculi, mai puțin sânge este pompat în restul  corpului atunci când inima se contractă.

Insuficiența cardiacă tratament

Nu există niciun tratament curativ pentru insuficiența cardiacă.

Tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor și încetinirea deteriorării ulterioare. Planul exact depinde de stadiul și tipul insuficienței cardiace, de afectiunea cardiaca de baza și de fiecare pacient în parte. Printre componentele unui plan de tratament:

Schimbarea stilului de viată. Acestea sunt aceleași schimbări ca și pentru prevenirea insuficienței  cardiace. În plus, vi se poate recomanda să evitați sarea (din cauza retenției de lichide) și cofeina (din    cauza neregulilor bătăilor inimii). Medicul vă va sfătui cât de mult și ce lichide aveți voie să consumați,   deoarece uneori aportul de lichide ar trebui să fie limitat.

Pe lângă schimbările în stilul dumneavoastră de viață, există o serie de medicamente prescrise de obicei    pentru a ameliora simptomele care însoțesc insuficiența cardiacă:

  • Vasodilatatoarele (inhibitorii de enzima de conversie si sartanii)-extind vasele de sânge, ușurează fluxul sanguin și reduc tensiunea arterială. In plus, aceste categorii de medicamente îmbunătățesc funcția inimii și speranța de viață
  • Beta-blocantele : usureaza functionarea inimii, reduc riscul de tulburari periculoase de ritm cardiac, cresc supravietuirea
  • Diureticele-corectează retenția de lichide.
  • Inhibitorii de aldosteron -ajută la reducerea  retenției  de lichide și îmbunătățesc șansele de supreavietuire. 
  • Glicozidele digitale  întăresc contracțiile inimii.
  • Anticoagulantele sau antiplachetele precum aspirina ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Pe langa tratamentul medicamentos, in functie de severitatea insuficientei cardiace, poate fi necesar un  dispozitiv implantabil care corecteaza tulburarile de ritm cu risc letal (defibrilatorul intern) sau un aparat care  care restabileste contractiile simultane ale celor doi ventriculi , crescand astfel eficienta de pompa a inimii (resincronizatorul cardiac).

Pentru un tratament adecvat puteți contacta echipa de medici specialiști în cardiologie din cadrul clinicii   Physiomedica, din Cluj-Napoca, care oferă servicii de cardiologie, recuperare medicală, medicină fizică și balneologie, medicină internă, ortopedie, ortopedie pediatrică, pediatrie.

Monitorizarea pacientului care suferă de insuficiență cardiacă impune anumite condiții:

  • Monitorizarea simptomelor. Insuficiența cardiaca se poate agrava în timp, de aceea este extrem   de important contorizarea simptomelor pentru a fi conștienți de acest lucru.
  • Cântărirea zilnică  poate ajuta la identificarea apariției retenție de lichide, indicate de creșterea bruscă în greutate.
  • Edemele apărute la nivelul picioarelor pot  de asemenea să indice acumularea de lichid in organism .
  • Monitorizarea parametrilor vitali. Este indicată măsurarea regulată a parametrilor care indică   tarea de sănătate a inimii, cum sunt tensiunea arterială, puls, greutate și alții indicați de medicul dumneavoastră.

Cum putem preveni insuficiența cardiaca?

Cea mai bună modalitate de a evita insuficiența cardiacă congestivă este de a evita condițiile care     contribuie la aceasta si de a tratdin timp  orice afecțiuni cardiace dacă  se dezvoltă .

Evitați fumatul. Este un factor major în afectarea arterială care poate provoca insuficiență cardiacă. De   semenea, evitați fumul pasiv.

O alimentație echilibrată. Alimentele care vă ajută sunt cele care conțin puține grăsimi saturate, zahăr sau sodiu. Gândiți-vă la fructe și legume, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, precum puiul fără piele și grăsimi „bune”, cum ar fi cele din uleiul de măsline, peștele și avocado.

Reduceti kilogramele în plus dacă sunteți supraponderal. Împreună cu dieta, activitateafizica  ajută la  atingerea acestui obiectiv și este, de asemenea, benefica pentru sănătatea inimii dvs.

Dacă aveți un alt tip de boală cardiacă sau afecțiune conexă, urmați cu atenție tratamentul prescris.

Consultații cardiologice cu bilet de trimitere Cluj-Napoca


Clinica Physiomedica, Calea Florești 2b, Cluj-Napoca.
Informații și programări la numerele de telefon
0364 642 124, +40 775 321 275
Programări rapide prin WhatsApp la +40 775 321 275

Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim.