Înțepăturile la inimă, când să mergi la medic?

Înțepăturile la inimă, când sa mergi la medic
Adam Smith

Cauze înțepături de inimă. Înţepăturile in dreptul inimii sunt frecvente, dar în majoritatea cazurilor nu sunt periculoase. Ele sunt percepute ca o senzatie de durere ascutita, ca o intepatura/ impunsatura, de cele mai multe ori in partea stanga a pieptului, chiar in dreptul inimii, pe o suprafata mica (de dimensiunea a 1-2  varfuri de deget), fara iradiere,  si au o durata scurta, de cateva secunde.

Stresul, emoţiile puternice, examenele, necazurile, sunt responsabile, de cele mai multe ori, de înţepăturile de inimă, dar acestea nu trebuie să ne ducă cu gândul că avem neapărat o problemă. După administrarea calmantelor, anxioliticelor aceste stări dispar, deci nu trebuie să ne facem griji că avem o boală la inimă nedescoperită.

Articol recomandat: Bolile inimii pe înțelesul tuturor

Alte cauze care pot duce la intepaturi in dreptul inimii sunt lipsa de calciu și magneziu, efortul fizic şi intelectual intens, mesele bogate în grăsimi sau mâncatul la ore nepotrivite.

Cauzele înțepăturilor de inimă

Nevralgiile intercostale sau junghiurile resimțite la nivelul pieptului, reprezintă o alta cauza frecventa a durerilor de inimă. Aceste dureri apar pe fondul unor mişcări bruşte, dupa un efort intens efectuat cu bratele (ridicare de greutati, sapat, cosit, etc), sau la schimbările de temperatură si pot fi provocate de contracturi musculare, de inflamaţii ale articulaţiilor dintre coaste şi stern sau de traumatisme ale toracelui.

Cei mai predispuşi pacienți sunt atat cei care efectueaza munca fizica intensa cat si cei care au o profesie sedentara, care petrec foarte mult timp la birou, în faţa calculatorului, fără a lua pauze și fără a avea o poziție confortabilă și corectă si cei care fac curse lungi (șoferii de tir, taxi) si stau tensionaţi într-o poziţie fixă o perioadă mai lungă de timp.

Care sunt semnele de gravitate asociate unei dureri de inima?

  • durere profunda, asemanatoare cu o apasare/ presiune/ strangere, situata de obicei in spatele sternului, resimtita pe o suprafata mai  mare a toracelui (cat o palma)
  • durerea poate sa iradieze în spate, gât, maxilare, umeri și în unul sau în ambele brațe,
  • durează mai mult de câteva minute și se acutizează pe măsură ce activitatea fizică devine intensă
  • Durerea de piept este de obicei insotita de alte simptome:
  • transpirații reci
  • amețeli
  • stare de slăbiciune
  • greață și stări de vomă
  • senzatie de sufocare
  • palpitatii

Cand resimtim astfel de dureri, este important sa ne adresam serviciilor de urgenta pt ca ele pot sa fie semnul unei boli grave : infarct miocardic, embolie pulmonara, disectie de aorta, pericardita, miocardita.

Unele afectiuni respiratorii,gastrointesonale sau chiar atacurile de panica pot sa produca simptome asemanatoare, dar diagnosticul corect se stabileste doar in urma unei consultatii medicale.

Iată ce ne mai pot spune înțepăturile la inimă:

Prolaps de valvă mitrală – anomalie a valvei care umple principala cameră a inimii. Poate sa fie congenital sau dobandit, prin mecanism degenerativ odata cu inaintarea in varsta si apare mai des în cazul femei.

Anevrism arterial – dilatarea unui vas de sânge care poate conduce la ruptură. Un anevrism poate fi destul de greu de depistat. Uneori se manifesta ca o senzatie de durere pulsatila la nivelul gâtului, a abdomenului sau a zonei inghinale.

Ruptura sau disectia unui anevrism aortic se manifestă prin instalarea bruscă a durerii toracice cu iradiere in spatele umerilor, sau durere abdominala, foarte adesea cu semne de hemoragie interna,  scăderea tensiunii arteriale și pierderea cunostintei. O astfel de complicație este o situație de urgenta deoarece pune viața în pericol.

Miocardita – pot apărea de la o infecție virală sau bacteriană. Miocardita apare după ce pacientul a suferit o infecție virală. Simptomele variază, dar în general includ scurtarea respirației, amețeală și stare de leșin.

Miocardita poate apărea de la o infecție virală sau bacteriană. Simptomele variază, dar în general includ dureri de piept, scurtarea respirației, palpitatii, amețeală și stare de leșin. Miocardita este o boală rară, dar care poate avea complicații grave (mărește și slăbește inima, o forțează să lucreze mai mult pentru a transporta sângele și oxigenul prin tot corpul, deci un efort suplimentar care duce la oboseală și automat la o disfuncționalitate a acesteia cu repercursiuni pe termen lung) . Deși afecțiunile cardiovasculare sunt asociate mai ales vârstnicilor, miocardita poate afecta pe oricine, inclusiv tinerii.

Pericardita sau inflamatia pericardului poate cauza o durere ascuțită în piept care continuă către umărul stâng și se agravează în caz de tuse, respirație profundă sau când pacientul stă întins pe spate.

Anomalii cardiace congenitale – acestea ar trebui diagnosticate din timp și apar deoarece o parte din inimă nu s-a dezvoltat corect în perioada intrauterină. Acestea pot să varieze atât ca manifestare, cât și ca simptome

Înțepături de inimă care au legătură cu plămânii – O cercetare atentă se impune atunci când este vorba de o afecțiune respiratorie.


Ce faci cand te doare inima?

– trebuie să apelezi de urgență la medic dacă durerile de inimă apar după exercițiu fizic, durează o perioadă lungă, sunt puternice, se agravează, ai senzația de amețeală, stare de leșin/pierderea cunoștinței, dificultate în respirație, buze de culoare vânătă , instabilitate sau pierderea echilibrului atunci când dorești să stai în picioare.

Medicul cardiolog este primul care te va consulta și dacă este cazul îți va face  o electrocardiogramă, ecocardiogramă, radiografie toracică, test de stres sau monitorizare Holter ECG.

Aceste teste sunt esențiale pentru a depista din timp o problemă de care poate depinde viața și sănătatea inimii tale.

Pentru consultații și recomandări de specialitate, apelați cu încredere la echipa medicală specializată în cardiologie din cadrul clinicii Physiomedica. Aici veți obține un diagnostic corect și îndrumări specifice pentru o viață sănătoasă și o inimă puternică.

#cardiologie cluj prin CNAS – informatii si programari la 0364 642 124, WhatsApp

Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim