Odată ce un om are de-a face cu un diagnostic de cancer va fi, fără îndoială, conștient de câte opțiuni diferite există în planul de tratament. De la medicamente și modificări dietetice, la chimioterapie și intervenții chirurgicale, există o mulțime de căi diferite pe care le puteți lua pentru a aborda diagnosticul. Deși s-ar putea să nu fie ceva la care ne gândim atunci când discutăm despre cancer, kinetoterapia poate fi utilizată pentru a ajuta oamenii să mențină o calitate ridicată a vieții și să rămână sănătoși. Cum poate ajuta kinetoterapia în afecțiunile oncologice?
Există multe moduri în care o persoană poate decide să abordeze un diagnostic de cancer, dar toate îi vor slăbi organismul și o va face să se simtă și mai vulnerabilă la alte complicații medicale. Kinetoterapia îi ajută pe oameni să-și mențină abilitățile fizice, ceea ce îi va ajuta să-i mențină puternici și energici, toate acestea jucând un rol cheie în fericire și sănătatea mintală.
Articol recomandat: Afecțiuni neurologice tratate prin kinetoterapie
Cum poate ajuta kinetoterapia în afecțiunile oncologice?
Una dintre principalele modalități prin care kinetoterapia poate ajuta este abordarea oboselii legate de cancer, una dintre cele mai frecvente efecte secundare pentru cei supuși tratamentului. Un kinetoterapeut poate evalua un pacient și poate identifica exact cu ce probleme se confruntă.
Abordarea acestor probleme ar putea implica antrenament de forță, pentru a compensa orice slăbire a mușchilor sau oaselor; antrenament aerob, pentru a aborda problemele energetice legate de ritm și respirație; antrenament cardiovascular și de rezistență; sau kinesiologia, știința mișcării, care poate ajuta pacienții să învețe cum să depășească limitările și să folosească abilitățile fizice pe care le au în cel mai eficient mod.
Tratamentul durerii este un alt domeniu important prin care kinetoterapeuții îl pot ajuta pe aproape toți pacienții. Există multe modalități prin care cancerul poate duce la dureri fizice, una dintre ele fiind localizarea cancerului în sine. Un alt lucru este faptul că mobilitatea redusă în anumite stadii ale bolii poate duce la rigiditate la nivelul articulațiilor sau mușchilor.
O altă complicație des întâlnită în cazul patologiei oncologice este neuropatia periferică, care reprezintă o disfuncție nervoasă care provoacă durere ca urmare a deteriorării nervilor. Kinetoterapia poate aborda astfel de probleme, acordându-le direct cu tratamente precum masaje sau terapie de mobilizare, precum și învățând pacienții cum să evite declanșarea durerii.
Un alt efect secundar al unor tratamente pentru cancer este limfedemul, umflarea părților corpului datorită retenției de lichide. Acest lucru apare de obicei la nivelul membrelor sau în alte părți ale corpului afectate de cancer. Acest lichid este reținut dacă sistemul limfatic este deteriorat, deteriorare care poate apărea ca urmare a intervențiilor chirurgicale sau radioterapiei, infecției sau cancerului în sine. Kinetoterapeuții pot aborda acest lucru drenând lichidul ei înșiși, învățând pacientul anumite exerciții și folosind anumite tehnici speciale.
Articol recomandat: Exerciții kinetoterapeutice pentru vindecarea afecțiunilor coloanei lombare
Deși kinetoterapia nu este utilizată pentru a aborda cancerul în sine, aceasta poate fi un mod extrem de eficient de a ajuta pacienții să își mențină calitatea vieții. Acest lucru nu este doar esențial pentru sănătatea lor mentală, ci îi întărește, oferindu-le energie și independență pentru a întreprinde alte metode de tratare a cancerului..
În timp ce multitudinea de căi posibile pentru a face față cancerului poate părea uneori copleșitoare, kinetoterapia poate determina pacienții să construiască o bază de forță pentru a urmări cât mai multe dintre aceste opțiuni posibil, permițându-le să urmeze toate căile posibile pentru combaterea bolii.
În cazul complicațiilor genito-urinare, care apar cel mai des la bărbații supuși tratamentului pentru cancerul de prostată și la femeile supuse tratamentului pentru cancerul de vezică urinară sau ovariană, incontinența și disfuncția sexuală sunt frecvente.
Un kinetoterapeut calificat poate ajuta la reconstituirea forței planseului pelvian pentru a îmbunătăți continența urinară și a reduce durerea legată de funcția sexuală.
Pentru un tratament adecvat puteți contacta echipa de medici specialiști din cadrul clinicii Physiomedica, clinică medicală de excelență din Cluj-Napoca, care oferă servicii de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie, ortopedie, ortopedie pediatrică, pediatrie, cardiologie și medicină internă.
Cum decurge o vizită la un kinetoterapeut?
De asemenea, veți discuta despre ce tipuri de exerciții fizice veți tolera în programul de tratament și va stabili tipul acestora, intensitatea și numărul de repetări potrivit pentru dumneavoastră. Toate informațiile împărtășite cu kinetoterapeutul sunt complet confidențiale și nu vor putea fi împărtășite nimănui.
Cum te poți ajuta singur în cazul afecțiunilor oncologice?
Este important să rămâneți cât mai activ posibil în timpul și după tratamentul cancerului. Va trebui să vă plimbați, așa că stabiliți-vă obiective mici și nu fiți exigenți cu voi înșivă dacă nu puteți gestiona tot ceea ce obișnuiați să puteți face. Încercați să vă implicați familia și prietenii.
Este extrem de important să vă încercați să mențineți calitatea vieții odată început tratamentul cancerului, care va fi însoțit de o varietate de efecte secundare, dar fiind activ și ducând un stil de viață sănătos, veți reuși să treceți peste orice obstacol. În orice moment puteți apela la ajutorul unui kinetoterapeut pentru a urma un plan de tratament pentru a vă menține corpul în mișcare și pentru a vă facilita vindecarea.
#kinetoterapie cluj cu bilet de trimitere
Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim.