Ce este Limfomul Hodgkin
În limfomul Hodgkin, celulele din sistemul limfatic cresc anormal și se pot răspândi dincolo de acesta.
Limfomul Hodgkin este unul dintre cele două tipuri comune de cancere ale sistemului limfatic. Celălalt tip, limfomul non-Hodgkin, este mult mai frecvent.
Progresele în diagnosticarea și tratamentul limfomului Hodgkin au ajutat să le ofere persoanelor cu această boală șansa de a se recupera complet. Prognosticul continuă să se îmbunătățească pentru persoanele cu limfom Hodgkin.
Citeste si: Guta – Cauze, simptome, tratament
Sistemul imunitar este o rețea de procese biologice care protejează un organism de boli. Detectează și răspunde la o mare varietate de agenți patogeni, de la viruși la viermi paraziți, precum și celule canceroase și obiecte precum așchii de lemn, deosebindu-le de țesutul sănătos al organismului.
Celulele albe din sânge sunt factorii cheie în sistemul tău imunitar. Sunt produse în măduva osoasă și fac parte din sistemul limfatic.
Celulele albe din sânge se deplasează prin sânge și țesuturi în tot corpul tău, căutând invadatori străini (microbi), cum ar fi bacterii, viruși, paraziți și ciuperci.
Când îi găsesc, lansează un atac imunitar. Globulele albe includ limfocitele (cum ar fi celulele B, celulele T și celulele ucigașe naturale) și multe alte tipuri de celule imunitare.
Citeste si: Când gastrita devine o urgență?
Care sunt cauzele limfomului Hodgkin
Mutația spune celulei să se înmulțească rapid și anormal, într-un ritm mult mai accelerat, provocând multe celule bolnave care continuă să se înmulțească.
Mutația determină acumularea unui număr mare de limfocite supradimensionate, anormale, în sistemul limfatic, unde eliberează celulele sănătoase și provoacă semnele și simptomele limfomului Hodgkin.
Există diferite tipuri de limfom Hodgkin. Diagnosticul dumneavoastră se bazează pe tipurile de celule implicate în boala dumneavoastră și pe comportamentul acestora.
Tipul de limfom cu care sunteți diagnosticat determină opțiunile de tratament.
Care sunt simptomele asociate limfomului Hodgkin
– Umflarea nedureroasă a ganglionilor limfatici de la gât, axile
– Oboseală persistentă
– Febră
– Transpirații nocturne
– Pierdere în greutate inexplicabilă
– Mâncărime severă
– Sensibilitate crescută la efectele alcoolului sau a durerii în ganglionii limfatici după consumul de alcool
Când ar trebui sa mergi de urgență la medic?
Faceți o programare dacă aveți semne sau simptome persistente care vă îngrijorează ca sa evitati toate complicatiile si efectele nedorite ale bolii. In Cluj-Napoca, clinica Physiomedica dispune de o echipa de medici specialisti care vă vor ghida în diagnosticarea afectiunii de care suferiti si vă vor îndruma spre cele mai bune recomandări pentru un tratament.
Tipurile de limfom Hodgkin
Limfomul Hodgkin clasic
Limfomul Hodgkin clasic este cel mai frecvent tip al acestei boli. Persoanele diagnosticate cu această boală au celule mari, anormale, numite celule Reed-Sternberg, în ganglionii limfatici.
Subtipurile de limfom Hodgkin clasic includ:
- Scleroza nodulară Limfomul Hodgkin
- Limfom Hodgkin cu celularitate mixtă
- Limfomul Hodgkin sărăcit în limfocite
- Limfomul Hodgkin bogat în limfocite
Limfomul Hodgkin cu predominanță limfocitelor nodulare
Acest tip mult mai rar de limfom Hodgkin implică celule mari, anormale, care sunt uneori numite celule floricele de porumb din cauza aspectului lor.
Tratamentul poate fi diferit de cel clasic. Persoanele cu acest tip de limfom Hodgkin pot avea șanse mai mari de vindecare atunci când boala este diagnosticată într-un stadiu incipient.
Factori de risc
Factorii care va predispun la o crestere a riscului de aparitie a unuia dintre tipurile de limfom Hodgkin includ:
- Vârsta. Limfomul Hodgkin este cel mai adesea diagnosticat la persoanele între 15 și 30 de ani și la cei peste 55 de ani.
- Un istoric familial de limfom. A avea o rudă de sânge cu limfom Hodgkin sau limfom non-Hodgkin crește riscul de a dezvolta limfom Hodgkin.
- Sexul. Bărbații sunt puțin mai susceptibili de a dezvolta limfom Hodgkin decât femeile.
- Infecția trecută cu Epstein-Barr. Persoanele care au avut boli cauzate de virusul Epstein-Barr, cum ar fi mononucleoza infecțioasă (cunoscută și sub denumirea de boala sărutului), au mai multe șanse de a dezvolta limfom Hodgkin decât persoanele care nu au avut infecții Epstein-Barr.
Cum diferă limfomul Hodgkin de un limfom non-Hodgkin?
Cu două nume care sună similar, limfomul Hodgkin și limfomul non-Hodgkin pot fi ușor confundate. Limfomul, indiferent de tipul acestuia, este în principiu o formă de cancer care afectează limfocitele, un tip de globule albe care joacă un rol important în sistemul imunitar.
Diferența principală dintre aceste două categorii de cancer limfatic este tipul de limfocit care este afectat. Limfomul Hodgkin este marcat de prezența celulelor Reed-Sternberg, pe care un medic le poate identifica folosind un microscop. În limfomul non-Hodgkin, aceste celule nu sunt prezente.
Pe lângă prezența sau lipsa celulelor Reed-Sternberg, alte diferențe între limfomul Hodgkin și limfomul non-Hodgkin includ următoarele:
- Limfomul non-Hodgkin este mai frecvent decât limfomul Hodgkin.
- Majoritatea pacienților non-Hodgkin au peste 55 de ani când au fost diagnosticați pentru prima dată, în timp ce vârsta medie pentru diagnosticarea limfomului Hodgkin este de 39 de ani.
- Limfomul non-Hodgkin poate apărea în ganglionii limfatici oriunde în corp, în timp ce limfomul Hodgkin începe de obicei în partea superioară a corpului, cum ar fi gâtul, pieptul sau axilele.
- În ciuda numeroaselor diferențe dintre aceste două tipuri de cancer limfatic, ambele au simptome similare, cum ar fi ganglionii limfatici măriți, oboseală, scădere în greutate și febră. Dacă observați oricare dintre aceste simptome, este important să consultați un medic.
Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim.