Osteoporoza – ce este și cum poate fi tratată cu ajutorul kinetoterapiei?

Osteoporoza - ce este și cum poate fi tratată cu ajutorul kinetoterapiei?
Adam Smith

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afecțiune a sistemului osos care face ca oasele să devină slabe și fragile – atât de fragile încât o cădere sau chiar un stres ușor, cum ar fi aplecarea sau tusea, pot cauza o fractură. Fracturile legate de osteoporoză apar cel mai frecvent la nivelul șoldului, încheieturii mâinii sau coloanei vertebrale.

Osul este țesut viu care este în mod constant descompus și înlocuit. Osteoporoza apare atunci când crearea țesutului osos nou nu ține pasul cu descompunerea țesutului osos vechi.

Care sunt cauzele osteoporozei?

Oasele se află într-o stare constantă de reînnoire – țesutul osos vechi se degradează, în timp ce se formează țesut osos nou. În timpul tinereții, corpul produce țesut osos nou cu o viteză mai mare decât viteza de degradare a țesutului osos vechi, ceea ce duce la o creștere a masei osoase. După 20 de ani, acest proces încetinește, iar majoritatea oamenilor ating masa maximă a oaselor până la vârsta de 30 de ani. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, masa osoasă se pierde mai repede decât este creată.

Cât de susceptibili sunteți de a dezvolta osteoporoză depinde parțial de cât de multă masă osoasă ați atins în tinerețe. Masa osoasă de vârf este parțial moștenită și variază și în funcție de grupul etnic. Cu cât este mai mare masa osoasă de vârf, cu atât aveți mai mult țesut osos și cu atât mai puțin probabil să dezvoltați osteoporoză pe măsură ce îmbătrâniți.

Articol recomandat: Ce beneficii ne aduc împachetările cu parafină?

Care sunt principalii factori de risc care vă predispun la osteoporoză?

O serie de factori pot crește probabilitatea de a dezvolta osteoporoză – inclusiv vârsta, rasa, stilul de viață și condițiile medicale și tratamentele.

Unii factori de risc pentru osteoporoză asupra cărora nu aveți control, includ:

  • Sexul. Femeile sunt mult mai predispuse să dezvolte osteoporoză decât bărbații.
  • Vârsta. Cu cât îmbătrânești, cu atât riscul de osteoporoză este mai mare.
  • Rasa. Ai cel mai mare risc de osteoporoză dacă ești alb sau de origine asiatică.
  • Istorie de familie. A avea un părinte sau un frate cu osteoporoză vă expune un risc mai mare, mai ales dacă mama sau tatăl a suferit de fractură de șold.

Nivelurile hormonale

Osteoporoza este mai frecventă la persoanele care au prea mult sau prea puțin din anumiți hormoni în corp, de exemplu:

Hormoni sexuali. Nivelurile reduse de hormoni sexuali tind să slăbească osul. Scăderea nivelului de estrogen la femei la menopauză este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru apariția osteoporozei. Tratamentele pentru cancerul de prostată care reduc nivelul de testosteron la bărbați și tratamentele pentru cancerul de sân care reduc nivelul de estrogen la femei sunt susceptibile de a accelera pierderea osoasă.

Probleme tiroidiene. Prea mult hormon tiroidian poate provoca pierderea osoasă. Acest lucru poate apărea dacă tiroida este hiperactivă sau dacă luați prea mult medicament pentru hormonul tiroidian pentru a trata o tiroidă subactivă.

Alte glande. Osteoporoza a fost, de asemenea, asociată cu paratiroida hiperactivă și glandele suprarenale.

Factori dietetici

Osteoporoza este mai probabil să apară la persoanele care au:

Aport redus de calciu. Lipsa de calciu pe tot parcursul vieții joacă un rol în dezvoltarea osteoporozei. Aportul scăzut de calciu contribuie la diminuarea densității osoase, pierderea osoasă precoce și la un risc crescut de fracturi.

Tulburari de alimentatie. Restricționarea severă a consumului de alimente și greutatea subponderală slăbesc osul atât la bărbați, cât și la femei.

Chirurgie gastro-intestinală. Operația pentru a reduce dimensiunea stomacului sau pentru a îndepărta o parte a intestinului limitează cantitatea de suprafață disponibilă pentru a absorbi nutrienții, inclusiv calciu. Aceste intervenții chirurgicale includ cele care vă ajută să pierdeți în greutate și pentru alte afecțiuni gastro-intestinale.

Unele obiceiuri proaste vă pot crește riscul de osteoporoză, inclusiv:

Stil de viata sedentar. Oamenii care petrec mult timp așezat au un risc mai mare de osteoporoză decât cei care sunt mai activi. Orice exercițiu de purtare a greutății și activități care promovează echilibrul și o postură bună sunt benefice pentru oasele tale, dar mersul pe jos, alergatul, săritul, dansul și ridicarea de greutăți par deosebit de utile.

Consumul excesiv de alcool. Consumul regulat de mai mult de două băuturi alcoolice pe zi crește riscul de osteoporoză.

Consumul de tutun. Rolul exact pe care îl joacă tutunul în osteoporoză nu este clar, dar s-a demonstrat că consumul de tutun contribuie la slăbirea oaselor.

Complicațiile osteoporozei?

Fracturile osoase, în special în coloana vertebrală sau șold, sunt cele mai grave complicații ale osteoporozei. Fracturile de șold sunt adesea cauzate de o cădere și pot duce la dizabilități și chiar la un risc crescut de deces în primul an după rănire.

În unele cazuri, pot apărea fracturi ale coloanei vertebrale chiar dacă nu ați căzut. Oasele care alcătuiesc coloana vertebrală (vertebre) se pot slăbi până la prăbușire, ceea ce poate duce la dureri de spate, înălțime pierdută și o postură încovoiată.

Tratamentul osteoporozei prin intermediul kinetoterapiei

Fizioterapeuții pot ajuta persoanele cu osteoporoză să reducă durerea și să îmbunătățească mobilitatea, să îmbunătățească postura și să prevină căderile și fracturile.

Oamenii primesc, în general, fizioterapie după fracturi ale coloanei vertebrale, șoldului și încheieturii mâinii, iar unele persoane au făcut fizioterapie după o intervenție chirurgicală a coloanei vertebrale pentru a-i ajuta să-și recupereze forța și mișcarea.

Fizioterapia poate fi asigurată ca internare și ambulatorie. Hidroterapia (exerciții ușoare în apă caldă), a fost primită de mai mulți dintre cei pe care i-am intervievat cu fracturi ale coloanei vertebrale pentru a ajuta la relaxarea mușchilor lor.

Pentru un tratament adecvat puteți contacta echipa de medici specialiști din cadrul clinicii Physiomedica Cluj, clinică medicală de excelență din Cluj-Napoca, care oferă servicii de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie, ortopedie, ortopedie pediatrică, pediatrie, cardiologie și medicină internă.

Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim.