Ce este pielonefrita și când să mergi la medic

Ce este pielonefrita și când să mergi la medic
Adam Smith

Ce este pielonefrita acuta

Pielonefrita acută este o infecție bruscă și severă a rinichilor. Determină umflarea rinichilor și îi poate deteriora definitiv. Pielonefrita poate pune viața în pericol.

Când apar atacuri repetate sau persistente, afecțiunea se numește pielonefrită cronică. Forma cronică este rară, dar se întâmplă mai des la copii sau la persoanele cu obstrucții urinare.

Citeste si: Limfomul Hodgkin. Cauze, simptome, tratament

Simptome pielonefrita

Simptomele apar de obicei în două zile de la infectare. Simptomele comune includ:

  • febră mai mare de 38,9 ° C
  • durere în abdomen, spate, lateral sau inghinal
  • urinare dureroasă sau senzatie de arsura la urinare
  • puroi sau sânge în urină
  • urinare frecventă și incontinenta urinara
  • urină cu miros neobișnuit

Alte simptome pot include:

  • tremurături sau frisoane
  • greaţă
  • vărsături
  • durere generală sau senzație de rău
  • oboseală
  • piele umedă
  • confuzie 

Simptomele pot fi diferite la copii și adulții mai în vârstă decât la alte persoane. De exemplu, confuzia mintală este frecventă la adulții în vârstă și este adesea singurul lor simptom.

Persoanele cu pielonefrită cronică pot prezenta doar simptome ușoare sau chiar pot lipsi cu totul simptome vizibile.

Citeste si: Guta – Cauze, simptome, tratament

Care sunt cauzele pielonefritei

În mod normal, bacteriile sunt eliminate prin fluxul de urină. Cu toate acestea, mai multe probleme pot crește riscul unei infecții la rinichi prin lipsa eliminării totale a acestora cu micțiunea. Aceste probleme pot include:

Anomalii structurale (stricturi, stenturi, pietre, intervenții chirurgicale) care blochează fluxul de urină.

Prostată mărită (hiperplazie benignă de prostată) care comprimă uretra.

Refluxul (refluxul) de urină de la vezică la rinichi.

Dacă sistemul dumneavoastră imunitar este afectat (număr scăzut de globule albe, utilizarea anumitor medicamente, HIV, cancer, transplant de organe).

Sarcina, timp în care uterul în creștere poate strânge ureterele și reduce fluxul de urină, permițând bacteriilor să migreze către rinichi.

Diabet zaharat necontrolat.

Pielonefrita acută

Orice problemă care întrerupe fluxul normal de urină provoacă un risc ridicat de pielonefrită acută. De exemplu, un tract urinar care are o dimensiune sau o formă neobișnuită este mai probabil să duca la pielonefrită acută.

De asemenea, uretra femeilor este mult mai scurtă decât cea a bărbaților, așa că este mai ușor ca bacteriile să intre în corpul lor. Acest lucru face femeile mai predispuse la infecții renale și le pune la un risc mai mare de pielonefrită acută.

Alte persoane care prezintă un risc crescut includ:

  • oricine are pietre la rinichi cronice sau alte afecțiuni ale rinichilor sau vezicii urinare
  • vârstnici
  • persoanele cu sistem imunitar suprimat, cum ar fi persoanele cu diabet, HIV/SIDA sau cancer
  • persoanele cu reflux vezicoureteral (o afecțiune în care cantități mici de urină revin din vezică în uretere și rinichi)
  • persoanele cu prostată mărită
  • utilizarea cateterului vezical
  • examen cistoscopic
  • chirurgie a tractului urinar
  • anumite medicamente
  • afectarea nervilor sau a măduvei spinării

Complicatii pielonefrita

Dacă este lăsată netratată, o infecție renală poate duce la complicații potențial grave, cum ar fi:

  • Cicatrici la nivelul rinichilor. Acest lucru poate duce la boli renale cronice, hipertensiune arterială și insuficiență renală.
  • Infectia sângelui (septicemie). Rinichii filtrează deșeurile din sânge și returnează sângele filtrat în restul corpului. O infecție a rinichilor poate determina răspândirea bacteriilor prin fluxul sanguin.
  • Complicații ale sarcinii. Femeile care dezvoltă o infecție renală în timpul sarcinii pot avea un risc crescut de a naște copii cu greutate mică la naștere.

Cand mergem urgent medic?

Pielonefrita, mai ales in varioanta acuta a bolii este o afectiune cu care nu prea avem cum sa stam acasa. Pentru a trata pielonefrita, trebuie intai de toate sa o diagnosticam corect, si de aceea la simptomele descrise mai sus este vital sa mergeti la medic.

Va recomandăm cu încredere serviciile clinicii Physiomedica, clinica din Cluj-Napoca care dispune de o adevărată echipă de medici specialisti, care vă vor ajuta în punerea unui diagnostic și vă vor îndruma spre cele mai bune recomandări de tratament.

Cum este diagnosticata pielonefrita?

Două teste de laborator comune sunt efectuate pentru a diagnostica pielonefrita. O probă de urină este examinată la microscop pentru a determina dacă sunt prezente globule albe și/sau roșii.

De asemenea, urina este trimisă la laborator pentru a vedea dacă bacteriile cresc într-o cultură de urină. Dacă o persoană este foarte bolnavă, pot fi trimise și culturi de sânge. Tulpina de bacterii care este cultivată va determina tipul de terapie utilizat în tratamentul dumneavoastră.

Pielonefrita poate fi adesea tratată fără studii cu raze X, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră suspectează că poate exista o problemă suplimentară.

Scanările CT produc imagini ale structurilor și organelor și aceste scanări sunt de obicei efectuate fără contrast (colorant). O ecografie renală poate fi uneori suficientă pentru evaluare.

Pielonefrita cronică

Pielonefrita cronică este o infecție piogenă continuă a rinichilor, care apare aproape exclusiv la pacienții cu anomalii anatomice majore.

Simptomele pot fi absente sau pot include febră, stare de rău și dureri de flanc. Diagnosticul se face cu analize de urină, cultură și teste imagistice. Tratamentul este cu antibiotice și corectarea oricăror tulburări structurale.

Pielonefrita cronică este suspectată la pacienții cu antecedente de infecții ale tractului urinar recurente și pielonefrită acută. Cu toate acestea, majoritatea pacienților, cu excepția copiilor cu reflux vezico-ureteral, nu au un astfel de istoric.

Uneori, diagnosticul este suspectat deoarece constatările tipice sunt observate incidental pe un studiu imagistic. Simptomele, deoarece sunt vagi și nespecifice, pot să nu sugereze diagnosticul.

Pentru a evita atat complicatii ale pielonefritei acute, cat si a celei in faza cronica, care poate afecta substantial calitatea vieții unei persoane, apelați la un consult în cadrul clinicii Physiomedica pentru cele mai de calitate sfaturi și îndrumări.

Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim