Ce este gastrita?
Utilizarea regulată a anumitor analgezice și consumul prea mult de alcool pot contribui, de asemenea, la gastrită.
Aceasta poate apărea brusc (gastrită acută) sau poate apărea lent în timp (gastrita cronică). În unele cazuri, aceasta poate duce la ulcere și un risc crescut de cancer de stomac.
Citeste si: Balonarea abdominală – Când să mergi la medic
Cauze gastrită
Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului. Slăbiciunile sau leziunile barierei căptușite cu mucus care vă protejează peretele stomacal permit sucurilor dvs. digestive să vă deterioreze și să vă inflameze mucoasa stomacului.
O serie de boli și afecțiuni vă pot crește riscul de gastrită, inclusiv boala Crohn și sarcoidoza, o afecțiune în care colecțiile de celule inflamatorii cresc în organism.
Factori de risc
Infectie cu bacterii. Deși infecția cu Helicobacter pylori este printre cele mai frecvente infecții umane la nivel mondial, doar unele persoane cu infecție dezvoltă gastrită sau alte tulburări gastro-intestinale superioare. Medicii cred că vulnerabilitatea la bacterie ar putea fi moștenită sau ar putea fi cauzată de alegerile stilului de viață, cum ar fi fumatul și dieta.
Utilizarea regulată a analgezicelor. Analgezicele comune – cum ar fi aspirina, ibuprofenul (Advil, Motrin IB, altele) și naproxenul (Aleve, Anaprox) – pot provoca atât acută, cât și cronică. Utilizarea regulată a acestor analgezice sau administrarea prea multă din aceste medicamente poate reduce o substanță cheie care ajută la păstrarea căptușelii protectoare a stomacului.
Vârsta mai înaintată. Adulții în vârstă au un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune, deoarece mucoasa stomacului tinde să se subțieze odată cu vârsta și pentru că adulții mai în vârstă sunt mai susceptibili de a avea infecție cu H. pylori sau tulburări autoimune decât persoanele mai tinere.
Consumul excesiv de alcool. Alcoolul vă poate irita și eroda mucoasa stomacului, ceea ce face stomacul mai vulnerabil la sucurile digestive. Consumul excesiv de alcool este mai probabil să provoace gastrită acută.
Stres. Stresul sever din cauza intervențiilor chirurgicale majore, rănilor, arsurilor sau infecțiilor severe poate provoca gastrită acută.
Corpul tău atacă propriile celulele din stomac. Denumită gastrită autoimună, acest tip de gastrită apare atunci când corpul tău (sistemul imunitar) atacă celulele care alcătuiesc mucoasa stomacului pentru că nu le recunoaște ca fiind self.
Această reacție poate uza bariera protectoare a stomacului. Gastrita autoimună este mai frecventă la persoanele cu alte tulburări autoimune, inclusiv boala Hashimoto și diabetul de tip 1.
Gastrita autoimună poate fi asociată și cu deficitul de vitamina B-12.
Citeste si: Durerile de burtă sau durerile abdominale, când ne adresăm medicului?
Simptome gastrită
Semnele și simptomele gastritei includ:
Durere sau durere care roade sau arsură (indigestie) în partea superioară a abdomenului, care poate deveni fie mai agravată, fie mai bună odată cu mâncatul
- Greaţă
- Vărsături
- Senzație de plinătate în partea superioară a abdomenului după masă
Aceasta nu provoacă întotdeauna semne și simptome.
Complicațiile ce pot să apară în gastrită
Lăsată netratată, poate duce la ulcere gastrice și sângerări ale stomacului. Rareori, unele forme de gastrită cronică vă pot crește riscul de cancer de stomac, mai ales dacă aveți o subțiere extinsă a mucoasei stomacului și modificări ale celulelor mucoasei.
Cea mai mare recomandare pentru sănătatea dumneavoastră este efectuarea unui consult pe un medic specialist la apariția primelor simptome, astfel puteți evita complicațiile nefavorabile provocate de aceasta afectiune.
Clinica Physiomedica dispune de aparatură de ultimă generație și o echipă de specialiști în efectuarea ecografiilor abdominale. La clinica Physiomedica ecografiile sunt efectuate cu ajutorul celui mai nou model de ecograf GE proaspăt achiziționat.
Pentru a evita complicațiile asociate cirozei hepatice, cât și a altor boli hepatice și digestive, vă recomandăm un consult în cadrul clinicii noastre și o ecografie, procedură deloc invazivă, dar care oferă o gamă variată de informații despre starea dumneavoastră de sănătate.
Citeste si: Ce este ulcerul gastric și când să mergi la medicul specialist
Tratamentul gastritei
Tratamentul gastritei implică de obicei:
- Antiacide și alte medicamente (cum ar fi inhibitorii pompei de protoni sau blocanții H-2) pentru a reduce aciditatea stomacului.
- Evitarea alimentelor calde și picante.
- Daca este cauzata de bacterii, se vor administra antibiotice.
- Dacă este cauzată de anemie pernicioasă, se vor administra injecții cu vitamina B12.
Când gastrita devine o urgență?
Cu toate acestea, orice semn de sângerare (hemoragie) internă este o urgență imediată și oricine are simptome de sângerare internă trebuie să solicite imediat asistență medicală.
Hemoragia internă poate provoca amețeli, slăbiciune sau senzație de oboseală fără o cauză aparentă.
Senzația de confuzie sau leșinul poate indica, de asemenea, pierderea de sânge. Dacă în scaun există sânge roșu aprins sau maroniu, un aspect „gudron” în scaun sau vărsături de sânge, acest lucru este considerat o urgență și poate pune viața în pericol.
Nu ezitați să contactați serviciile de urgență pentru tratament dacă apare oricare dintre aceste simptome.
Regimul alimentar în gastrita acută
Dieta joacă un rol important în sănătatea dumneavoastră digestivă și generală. Urmând o dietă echilibrată poate duce la ameliorarea simptomelor apărute în cadrul gastritei.
Dieta nu provoacă, în general, gastrită cronică, dar consumul unor alimente poate agrava simptomele. Acestea pot include alimente care sunt:
- prăjite
- picante
- cu un pH acid
Unii oameni consideră că următoarele alimente și băuturi ajută la ameliorarea simptomelor gastritei:
- alimente bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale, fructele, legumele și fasolea
- alimente cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi peștele, carnea slabă și legumele
- alimente cu aciditate scăzută, inclusiv legume și fasole
- băuturi necarbogazoase
- băuturi fără cofeină
Conform unei surse de încredere din 2016, unele studii spun că probioticele ar putea ajuta la complicațiile stomacale cauzate de bacteriile numite Helicobacter pylori, cunoscută și sub numele de H. pylori.
Aceste bacterii provoacă o infecție în sistemul digestiv, care poate duce la gastrită sau ulcere gastrice. De fapt, H. pylori este cea mai frecventă cauză a gastritei, reprezentând 90% din cazuri.
De aceea, alimentele probiotice sănătoase, cum sunt iaurtul sau varza murată ar putea ajuta la gastrită.
De asemenea, consumarea unor mese mai mici și mai frecvente poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor.
Unele tipuri de pot îngreuna absorbția fierului sau a vitaminei B12 în organism, ceea ce duce la deficiențe. Discutați cu medicul suplimentele necesare pentru a preveni carențele.
Alimentele care pot irita stomacul și pot agrava aceasta afectiune includ:
- alimente acide, cum ar fi roșiile și unele fructe
- alcool
- băuturi carbogazoase
- cafea
- alimente grase
- mâncare prajită
- sucuri de fructe
- alimente murate
- mâncăruri picante
Dacă observați că un anumit aliment sau grup de alimente vă agravează simptomele, evitarea acestui aliment le-ar putea preveni. Acest lucru este valabil mai ales când vine vorba de alergii alimentare.
Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim.