Tensiunea arterială este presiunea sub care circulă sângele în artere și este caracterizată prin 2 valori. Prima valoare, care este întotdeuna mai mare, se numește tensiune arterială sistolică, iar cea de-a doua valoare, care este întotdeauna mai mică, se numește tensiune arterială diastolică. Diferența între cele 2 valori trebuie să fie între 40-50 mmHg.
Tensiunea arterială este determinată atât de cantitatea de sânge pompată de inimă, cât și de rezistența arterelor la fluxul de sânge. Altfel spus, cu cât inima pompează mai mult sânge și cu cât pereții arterelor sunt mai contractați (interiorul arterelor fiind astfel mai îngust), cu atât tensiunea arterială este mai mare.
Tensiunea normală în cazul unui adult este considerată în prezent ca fiind cuprinsă între 120-129 mmHg pentru TAs (tensiunea arterială sistolică) și 80-85 mmHg pentru TAd ( tensiunea arterială diastolică).
Articol recomandat; Tensiune oscilantă – Cum tratăm afecțiunile bolilor de inimă?
Cauzele hipertensiunii arteriale
Hipertensiune arterială primară (esențială) Aceasta nu este determinată de o altă patologie specifică a organismului, ci rezultă dintr-un cumul de factori, cum ar fi înaintarea în vârstă, predispoziția familială, sedentarismul, obezitatea, fumatul, consumul excesiv de alcool sau de sare, băuturile energizante și altele.
Hipertensiunea arterială secundară
Se declanșează datorită unei alte patologii prezente concomitent în organism, cum ar fi:
- Apneea în somn
- Anumite boli ale rinichilor sau ale arterelor renale
- Patologii endocrine (afectări ale glandei tiroide sau ale glandelor suprarenale)
- Anumite boli congenitale
Cum se masoara corect tensiunea arteriala?
Pentru măsurarea tensiunii arteriale se folosește un tensiometru, care conține o manșeta fabricată dintr-o țesătură care se înfășoară în jurul brațului și apoi este umflată cu aer.
Pentru a obține valori corecte, este indicat ca măsurătoarea să se realizeze în poziție culcată sau șezândă, după 5-10 minute de repaus.
Există mai multe tipuri de tensiometre, însă cel mai frecvent utilizate sunt tensiometrele manuale (care necesită un stetoscop) – folosite în special în cabinetele medicale; și tensiometrele electronice – folosite în special pentru monitorizarea tensiunilor la domiciliu.
Cele mai sigure tensiometre electronice sunt cele a căror manșetă se aplică pe braț și nu pe încheietura mâinii, deoarece dispozitivele de încheietură pot da rezultate eronate.
Este recomandat ca prima măsurătoare să fie efectuată la ambele brațe, pentru a depista eventuale diferențe tensionale. Ușoare diferențe de la un braț la altul pot fi normale, atâta timp cât nu sunt mai mari de 15-20 mmHg. O variație mai mare de 20 mmHg între brațe poate semnifica stenoza uneia dintre artere și necesită evaluare suplimentară.
Așadar, după această primă evaluare a tensiunii la ambele brațe, vom avea două posibile situații:
- Tensiunile sunt egale la ambele brațe, iar pe viitor, tensiunea poate fi luată la oricare dintre acestea.
- Există o diferență între brațe, caz în care tensiunea reală ne este dată de brațul cu valoarea TA cea mai mare, acesta fiind și brațul la care ar trebui măsurată tensiunea, pe viitor.
Iată care sunt condițiile propice înainte de a măsura tensiunea arterială:
- Evitarea consumului excesiv de băuturi cofeinizate
- Evitarea totală a consumului de energizante și a fumatului
- Repaus timp de 5-10 minute
- Evitarea situațiilor stresante
Manșeta gonflabilă a tensiometrului ar trebui să acopere o bună parte din zona superioară a brațului, iar această manșeta trebuie sa fie poziționată direct pe piele, cu furtunul așezat pe partea internă a cotului (plica cotului).
Variațiile bruște ale tensiunii arteriale.
Tensiunea arterială se modifică în funcție de o serie de factori, de mai multe ori pe zi. Majoritatea schimbărilor sunt normale și previzibile. Dar când tensiunea crește sau scade brusc, este posibil ca pacientul să simtă niște senzații neobișnuite. Aceste fluctuații sau variații pot fi de scurtă durată (apar spontan) și trecătoare.
Oscilațiile tensiunii arteriale pot fi cauzate de câteva cauze, cum ar fi:
- stresul prelungit
- pot apărea în urma unei perioade de activitate fizică sau psihică intensă
- medicația;
- problemele glandelor suprarenale;
Alimente care cresc tensiunea arteriala
Alimentele și băuturile bogate în grăsimi
Cum se poate menține o tensiune arterială normală
Prin controlul greutății
Este important, să *dai jos* kilogramele în plus și să îți mentii o greutate normală, în conformitate cu vârsta și stilul tău de viață. Te vei simți mai bine, mișcările le vei face cu mai puțin efort și te vei putea bucura de o viață sănătoasă și împlinită.
O viață activă, înseamnă o sănătate mai bună
Stabilește-ți ca obiectiv să faci mai multă mișcare și doboară*mici* recorduri personale zi de zi : de pildă azi îți propui să faci 30 de minute de exercitii fizice. E un bun început! Dacă ești începător în ceea ce privește exercițiile, discuta cu medicul tău înainte de a începe orice fel de program de activitate fizică intensă. E indicat să începi treptat, cu pași mici. Dacă începi să faci activități fizice de o intensitate foarte ridicată, acest lucru ar putea fi periculos, în special pentru persoanele care nu și-au ținut sub control tensiunea arterială.
Regimul alimentar corect pentru o tensiune arterială normală
Pentru a avea o tensiune arterială normală și pentru a o menține la un nivel optim, este important să adopti un regim alimentar corect și să ai obiceiuri alimentare sănătoase. Adoptă o dieta echilibrată pentru a-ți reduce riscul de hipertensiune arterială. Aceasta trebuie să fie adecvată și să pună accentul pe cereale integrale, legume, fructe și produse lactate cu puține grăsimi.
Consumul moderat de alcool
Medicul îți va recomanda să limitezi consumul de alcool și de băuturi cu cofeină, deoarece consumul excesiv al acestor substanțe poate crește tensiunea arterială.
Ce facem atunci când avem tensiune mică?
Tensiunea arterială mică, cunoscută ca și hipotensiune, este deseori asimptomatică și nu necesită în mod special motive de îngrijorare. Însă dacă tensiunea este mică și apar simptome neplăcute, este posibil ca aceasta să fie semnalul unor posibile afecțiuni, de aceea trebuie mers cât mai repede cu putință la un control medical de specialitate.
Ca reper, o valoare a tensiunii arteriale sistolice mai mică decât 90-100 mmHg poate fi considerată hipotensiune arterială, în special dacă este însoțită de simptome.
Este important ca tensiunea arterială să fie menținută la valori normale, deoarece și de aceasta depinde buna funcționare a organelor interne, a creierului, inimii și deci a tuturor proceselor din organism.
Simptomele hipotensiunii
Aici nu există o gamă comună a senzațiilor, cert este că la mișcări bruște de genul ridicatului imediat de pe scaun pot să apară senzații neplăcute, chiar amețeli din cauza scăderii bruște a valorii tensiunii arteriale.
Iată câteva dintre cele mai cunoscute senzații pe care le experimentăm atunci cand avem hipotensiune:
- Confuzie
- Amețeală și lipsa echilibrului
- Moleșeală bruscă
- Senzația de *ți se înmoaie picioarele*
- Greață
- Transpirație
- Te simți dezorientat
- Bătăi accelerate ale inimii
Cauzele scăderii tensiunii
- anemie
- deshidratare
- hiperglicemie
- sarcina
- anumite medicamente la care putem face reacții adverse
- carențe de vitamine sau minerale
Remedii și recomandări
Mai ales în perioada de vară beți multe lichide, de preferat apă (nu sucuri acidulate), pentru că deshidratarea este unul din cele mai comune cauze ale tensiunii scăzute. Asadar, beți cel puțin 2,5-3 litri de apă pe zi și adoptați o dietă bogată în legume, fructe de sezon.
Ține sub control valorile tensiunii arteriale și programează o vizită la medicul tău cardiolog, chiar dacă te simți bine.
Un control de specialitate îți poate asigura echilibrul și liniștea de care ai nevoie. Să știi că e bine inima ta-asta vrei să auzi de la medicul tău cardiolog. Programează-te acum la echipa de medici specialiști din cadrul clinicii Physiomedica pentru un control de rutină sau consultații mai amănunțite. Confirmă-ți că ești bine și inima ta îți va mulțumi!
Artcol revizuit de către Dr. Rădoescu Livia, Medic primar cardiolog în cadrul clinicii Physiomedica Cluj-Napoca
#cardiologie cluj prin CNAS – informatii si programari la 0364 642 124, WhatsApp
Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim