Ce este terapia cu laser? Rolul terapiei cu laser in recuperare medicala.
Terapia cu laser, numită și terapie laser de nivel scăzut (LLLT) sau terapie cu laser la rece, utilizează radiații cu lumină vizibilă pentru a produce o reacție fotochimică în celulele corpului. LLLT nu emite căldură și acesta este motivul pentru care oamenii o numesc terapie cu laser rece. Tratamentul utilizează lungimi de undă în spectrul de lumină vizibilă care se încadrează între 400 și 760 nanometri (nm).
În timpul unei sesiuni LLLT, un medic va alinia dispozitivul emițător cu laser peste zona dureroasă. Laserul de nivel scăzut vă va penetra apoi pielea fără a provoca durere sau daune. Celulele tale vor absorbi energia luminoasă și o vor converti în energie celulară, suprimând durerea și reducând căile inflamatorii. Întreaga procedură poate dura doar câteva minute, dar poate fi necesar să vă întoarceți pentru tratamente de recuperare de câteva ori pe săptămână timp de o lună sau mai mult.
Conceptul de Laser este similar cu „amplificarea luminii prin emisia stimulată a radiației” (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation).
Discutăm despre radiații electromagnetice cu lungimi de undă cuprinse între 100 nanometri și 2 milimetri. În funcție de intensitatea radiațiilor LASER, variază atât efectele biologice, cât și indicațiile lor medicale, diagnostice sau terapeutice. Laserele au cunoscut domenii de aplicație medicală multiple: oftalmologie, neurochirurgie, stomatologie, dermatologie, cardiologie, ortopedie, ORL, ginecologie sau urologie. Pentru tratamentul bolilor aparatului locomotor, Laser-ul de intensitate mică (10-90 mW) este folosit în cadrul fizioterapiei.
Conceptul că energia luminoasă de la un laser poate reduce durerea și inflamația, accelera vindecarea în țesuturile deteriorate, relaxează mușchii și stimulează regenerarea nervilor pare exagerată.
Știința, ne spune că aceste efecte benefice apar și reușesc să vindece în timp mult mai scurt diverse afecțiuni. Iată ce ne spun specialiștii kinetoterapeuți din cadrul clinicii Physiomedica:
“Lungimea de undă și puterea determină capacitatea laserului de a pătrunde în organism. Odată ce vă aflați în spectrul infraroșu și peste 800 de nanometri în lungime de undă, energia laser pătrunde ca razele X, dar pentru a atinge adâncimea dorită avem nevoie de energie. Majoritatea afecțiunilor neuro-musculo-scheletice răspund mai bine la o putere mai mare și la o doză mai mare, care este o funcție de putere și timp”.
Un tratament de 10 minute cu un laser de 30 de wați va produce 18.000 de jouli, ceea ce oferă un efect semnificativ de ameliorare a durerii, antiinflamator și vindecător.
Pacienții încep, de obicei, să se simtă mai bine după 1 sau 2 tratamente, deși 5 sau mai multe ședinte se recomandă pentru a rezolva problema. Cu cât rănile sunt mai cronice și mai extinse, cu atât sunt necesare de obicei mai multe tratamente.
Ce afectiuni tratează terapia cu laser?
Terapia cu laser poate fi utilizată pentru:
- Terapia cu laser pentru spondiloza cervicala.
- Artrita (osteoartrita, artrită reumatoida)
- Durerile de cap, inclusiv migrena
- Durerile coloanei vertebrale: cervicale, de spate, durerea lombară
- Afecțiunile discurilor intervertebrale
- Sindromul de tunel carpian (cauzat de compresia nervului median la nivelul încheieturii mâinii, manifestat prin durere, amorțeli și furnicături la nivelul mâinii)
- Fibromialgia (cauzează durere cronică la nivelul mușchilor, articulațiilor și a țesuturilor moi)
- Durerile articulare (genunchi, umăr, coapsă)
- Durerile musculare și durerea miofasciala (durere musculară cronică)
- Nevralgia (durere severă pe traiectul unui nerv)
- Neuropatia (cauzată de o leziune nervoasă)
- Fasceita plantară (durere la nielul călcâiului)
- Durerea postoperatorie
- Tendinita
- Accidentările (întinderi musculare, entorse), precum și leziuni cuzate de mișcări repetitive (suprasolicitare segmentară)
- a micșora sau distruge tumorile, polipii sau creșterile precanceroase
- ameliorarea simptomelor cancerului
- tratatează durerea, inclusiv durerea nervului de spate
- sinuzită și rinită alergică
- ulcer varicos
- arsuri de gradul I și II
- acnee, boli de piele, eczeme
Terapia cu laser in fizioterapie
Terapia cu laser de mare putere este una dintre cele mai rapide și mai eficiente modalități prin care kinetoterapeuții trebuie să trateze durerea și inflamația. În mod normal, laserterapia favorizează procesele naturale de vindecare ale organismului, crește rezistența la infecții prin stimularea răspunsului imunitar și facilitează drenajul limfatic, reducând edemele.
Beneficiile terapiei cu laser
Ameliorarea durerii
- Laserul scade sensibilitatea nervilor prin scăderea bradikininei (Polipeptid alcatuit din 9 aminoacizi (nonapeptid), format In plasma sanguina dintr-un precursor, bradikininogen (o a;-globulina plasmatica) sub influenta *kalicreinei. B. este un vasodilatator puternic si are rol In contractia musculara; de asemenea, reprezinta un mediator al *inflamatiei. V. si kinine.)
- Normalizează canalele ionice (paznicii celulari) și eliberează endorfine (calmantul natural al durerii corpului) care produc un efect analgezic. De asemenea, are un efect de blocare a durerii asupra anumitor fibre nervoase.
Antiinflamator – Vindecare
Această energie crescută accelerează procesele de reparare a celulei. Laserul provoacă, de asemenea, o lărgire a arterelor și venelor din jurul leziunii, ceea ce ajută la îndepărtarea resturilor celulare deteriorate și la creșterea nutrienților și a oxigenului. Activitatea celulelor albe din sânge este îmbunătățită, ceea ce duce la un proces de reparare mai rapid.
De asemenea, unele molecule care cresc inflamația sunt reduse, iar antioxidanții benefici sunt crescuți.
Repararea accelerată a țesuturilor și creșterea celulelor
Fotonii de lumină de la lasere pătrund adânc în țesut și accelerează reproducerea și creșterea celulară. Ca urmare a expunerii la lumina laser, celulele tendoanelor, ligamentelor, nervilor și mușchilor sunt reparate mai repede.
Activitate vasculară îmbunătățită
Lumina laser crește formarea de noi capilare în țesutul deteriorat, ceea ce accelerează procesul de vindecare și închide rapid rănile.
Terapia aser este deosebit de eficientă în stingerea punctelor de declanșare dureroase. Este, de asemenea, o modalitate eficientă de stimulare a punctelor de acupunctură fără disconfortul asociat acului.
- Formarea redusă a țesuturilor fibroase Terapia cu laser reduce formarea țesutului cicatricial în urma deteriorării țesuturilor din cauza leziunilor repetitive de mișcare, tăieturilor, zgârieturilor, arsurilor sau intervențiilor chirurgicale
- Vindecarea mai rapidă a rănilor
Lumina laser stimulează blocurile de colagen, ceea ce este important în vindecarea rănilor țesuturilor deteriorate. Colagenul este proteina esențială necesară pentru a înlocui țesutul vechi sau pentru a repara leziunile. Ca urmare, laserul este eficient pe răni deschise și arsuri.
Laserul crește numărul de celule stem, ceea ce îmbunătățește vindecarea.
Laserele de mare putere se găsesc de obicei în clinicile de kinetoterapie. Durerile de gât, spate sau articulații răspund de obicei rapid la terapia cu laser.
Laserele sunt, de asemenea, foarte eficiente pentru afecțiuni inflamatorii, inclusiv neuropatie periferică, tendinita, bursita și capsulita. Entorsele și leziunile repetitive ale mișcării au toate o componentă inflamatorie și pot fi tratate cu succes cu ajutorul terapiei cu laser.
Cu toate acestea, unii pacienți vor răspunde mai repede decât alții la această terapie, însă rata de vindecare poate varia.
Terapia cu laser poate fi folosită ca tratament de sine stătător sau cu terapie de exerciții de reabilitare.
Terapia cu laser contraindicatii
Terapia cu laser nu trebuie efectuată asupra afecțiunilor maligne, stimulatoarelor cardiace, stimulatoarelor spinale sau asupra femeilor însărcinate.
Clinica Physiomedica dispune de aparatură de ultimă generație în tratamentele de recuperare. Recuperarea medicală și menținerea sănătății pot fi realizate cu succes în cadrul centrului prin programe specifice destinate diferitelor categorii de pacienți: copii, vârstnici, adulți cu dizabilități dar și persoane sănătoase.
Terapia cu laser cluj, informatii si programari la numerele de telefon: 0775 321 2750, 364 642 124.
Clinica Physiomedica, Calea Floresti 2B, Cluj-Napoca
Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim