Consultația la medicul cardiolog (tratament post covid cluj), aceasta este prima recomandare care o să o primiți de la echipa de medici care v-a tratat pentru Covid19.
Ce este electrocardiograma și de ce e importantă după ce am făcut Covid?
Eelctrocardiograma este un test care ne arată activitatea inimii cu ajutorul unor grafice.Procedura este neivazivă și se realizează cu ajutorul unor electrozi așezați pe piele în zona bratelor, a pieptului și a picioarelor.
Cu ajutotul EKG-ului se verifică prezența unor posibile semne de boli cardiovasculare.
Plămânii sunt strâns legați de activitatea cardiacă, iar dacă plămânii au suferit, e posibil să sufere și inima.
Doctor Florea Cristian Marius, medic specialist cardiolog in cadrul clinicii Physiomedica ne atrage atenția că: „Mare parte a pacienților care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 au manifestări cardiovasculare, majoritatea în formele moderate și severe de boală, în care se pot dezvolta boli cardiovasculare. Din păcate tot mai des întâlnim cazuri de tromboze arteriale, tromboze pulmonare și alte afecțiuni.” Un studiu foarte recent ne arată că electrocardiograma joacă un rol important în sănătatea cardiovasculară,
>40% din întâlnirile de cardiologie fiind legate de aritmie. Într-un raport recent din Wuhan, China, 16,7% dintre pacienții spitalizați și 44,4% dintre pacienții dintr-o secție de terapie intensivă cu COVID-19 au avut aritmii. În plus, au existat rapoarte medicale ale pacienților care se confruntă cu disfuncții miocardice târzii și stop cardiopulmonar cu activitate electrică fără impulsuri sau fibrilație ventriculară în timpul fazei de recuperare, ceea ce este foarte grav.
Pentru pacienții confirmați cu COVID-19 și internați în cadrul spitalului, timpul de expunere a personalului medical petrecut în salon a fost scurt și limitat. Multe consultații de electrofiziologie au fost finalizate fără o vizită față în față, prin revizuirea diagramei și monitorizarea datelor. Procedurile neurgente au fost amânate pentru o dată ulterioară.
Pacienții infectați cu COVID-19 pot prezenta o gamă largă de manifestări clinice, variind de la o stare asimptomatică la boală severă cu hipoxie și sindrom de detresă respiratorie acută-tip leziuni pulmonare.
În stabilirea insuficienței respiratorii hipoxemice, pe imagistica toracică se găsește în >50%.
Deoarece majoritatea pacienților vor prezenta doar simptome ușoare, inclusiv febră, tuse, dureri de cap, anorexie, diaree și stare generală de rău, poate fi dificil să se distingă COVID-19 de răceala comună.
COVID-19 are potențialul de a provoca leziuni miocardice, ( cel puțin 17% s-a constatat că au o troponină crescută -acea proteină care intervine în mecanismul de reglare a contracției muschiului cardiac.) și 23% au observat că au insuficiență cardiacă într-un studiu efectuat pe 191 de pacienți internați din Wuhan, China.
Au fost raportate, de asemenea, cazuri de miocardită fulminantă cu șoc cardiogen, cu atritrienți asociați și aritmii ventriculare.
Având în vedere că hipoxia și anomaliile electrolitice care sunt frecvente în faza acută a bolii severe pot potența aritmiile cardiace, în prezent nu se cunoaște riscul aritmic exact legat de COVID-19 la pacienții cu boală mai puțin severă sau la cei care se recuperează după faza acută a bolii severe.
O mai bună înțelegere a acestui lucru este esențială, în primul rând în ghidarea necesității unei monitorizări suplimentare a aritmiei (de exemplu, telemetrie cardiacă mobilă).
Este important ca medicii cardiologi să aibă un grad ridicat de suspiciune pentru COVID-19 la orice pacient cu care interacționează în laboratorul de electrofiziologie, spital sau ambulatoriu. Este obligatorie o istorie amănunțită a analizelor și o evaluare a contactului cu persoanele sau membrii familiei care au fost bolnavi sau au primit spitalizare.
Screeningul pentru COVID-19 trebuie efectuat dacă se suspectează acest lucru și ar trebui menținut un nivel ridicat de suspiciune pentru infecția cu COVID-19.
Comorbiditățile cardiovasculare sunt frecvente la pacienții cu COVID-19, iar acești pacienți sunt expuși unui risc mai mare de morbiditate și mortalitate. Nu se știe dacă prezența afecțiunilor cardiovasculare prezintă risc independent sau dacă acest lucru este mediat de alți factori (de exemplu, vârsta). Leziunea miocardică este prezentă în >25% din cazurile critice și se prezintă în 2 modele: leziuni miocardice acute și disfuncții la prezentare și leziuni miocardice care se dezvoltă pe măsură ce severitatea bolii se intensifică.
De aceea este important de monitorizat acest aspect deoarece modificările inflamatorii care le aduce, poate afecta atât muschiul cardiac cât și vasele de sânge. Știm foarte bine că de sănătatea vaselor sangvine, depinde sănătatea noastră, iar afectarea acestora duce la disfuncționalități la nivelul inimii, a plămânilor și a altor organe vitale.
Pachet tratament post COVID
Clinica Physiomedica continuă să fie un partener medical de încredere pentru pacienții săi în lupta cu noul coronavirus, prin pachete de servicii special concepute pentru noile tale nevoi. Acest nou pachet de tratament post COVID 19 are ca obiectiv evaluarea stării tale de sănătate și conceperea unui plan de recuperare corelat cu setul de analize și cu istoricul pacientului la doar 200 lei.
Suntem alături de tine în orice moment cu sfaturi și îndrumări pentru ca voi să beneficiați de experiența și capacitatea specialiștilor noștrii care zi de zi vă sunt alături.
Dr. Florea Cristian Marius este medic specialist cardiologie, rezidențiat efectuat în Cluj în cadrul Spitalului Clinic de recuperare și Institutul Inimii, doctorand in cadrul UMF Iuliu Hațegan Cluj-Napoca.
Competențe:
- Ecocardiografie general adulți
- Interpretare holter EKG și TA,
- supraveghere și efectuare test effort EKG
- cursant competență Electrofiziologie Cardiacă Intervențională (în curs)
Domenii de activitate:
- aritmologie și electrofiziologie cardiac(diagnostic și tratament, inclusiv interventional al tulburărilor de ritm cardiac)
- cardiologie generală pentru adulți
Tratament post covid Cluj. Puteți solicita pachetul de tratament și recuperare post COVID-19, printr-o programare pe siteul physiomedica.ro sau telefonic la numărele de telefon 0364 642 124, 0775321275. Pachet cardiologie Programari rapide prin WhatsApp – 0775321275