Tratamentul anginei pectorale

Tratamentul anginei pectorale
Adam Smith

Ce este angina pectorală si care este tratamentul anginei pectorale? Angina este un tip de durere toracică cauzată de scăderea fluxului sanguin către inimă. Angina este un  simptom important al bolii coronariene. Angina, numită și angina pectorală, este  descrisă ca senzatie de presiune, greutate, strângere sau durere în piept. Unii oameni cu simptome ale anginei spun că angina se simte ca o gheară sau o greutate  ce apasă pe piept.  

Deși angina este relativ frecventă, poate fi totuși dificil să se distingă de alte tipuri de dureri toracice,   cum ar fi disconfortul indigestiei, durerea pulmonara si pleurala, sau  durerea toracica de cauza musculara si articulara. Dacă aveți dureri toracice inexplicabile, solicitați imediat asistență   medicala de urgență.

Angina este cauzată de scăderea fluxului sanguin către mușchiul inimii. Sângele transportă oxigen, de care mușchiul inimii are nevoie pentru a supraviețui si pentru a functiona normal. Atunci când un organ nu primeste suficient sange oxigenat, apare un fenomen patologic, numit ischemie. Cand ischemia afecteaza inima, se foloseste termenul de cardiopatie ischemica.

Citeste si: Insuficiența cardiacă, când să mergi la medic?

Cea mai frecventă cauză a fluxului sanguin redus către mușchiul inimii este boala aterosclerotica  coronariană , în care arterele cardiace (denumite artere coronare) pot deveni îngustate de depozitele de grăsime (colesterol), numite plăci ateromatoase.

În perioadele în care țesuturile au un necesar mai mic de oxigen – de exemplu, când vă odihniți –  mușchiul inimii poate funcționa în continuare pe cantitatea redusă de flux sanguin fără a declanșa    simptome de angină. Dar când creșteti cererea de oxigen, cum ar fi atunci când faceti  un efort, cantitatea de sange pe care o primeste inima prin arterele ingustate nu mai este suficienta si  poate sa apara angina pectorala.

Tipuri de angina pectorala

  1. Angină stabilă:  apare atunci cand exista ingustari cronice si progresive ale arterelor coronare  

Caracteristicele anginei stabile:

  • Angina stabilă este de obicei declanșată de activitate fizică moderata sau intensa (urcatul scarilor, mers in panta, alergat)  Când urci scările, faci   mișcare sau mergi, inima ta cere mai mult sânge, dar arterele înguste încetinesc fluxul sanguin. Pe lângă    activitatea fizică, alți factori, cum ar fi stresul emoțional, temperaturile scăzute, mesele abundente și   fumatul pot declanșa angina pectorală.
  • are un caracter stabil : nu se agraveaza de la o zi la alta si aparitia ei este previzibila, in functie de intensitatea efortului fizic;  episoadele de durere seamana unele cu altele
  • Durează puțin, poate cinci minute sau mai puțin.
  • Dispare mai repede dacă vă odihniți sau utilizați medicamentele pentru angina pectorală indicate de medicul dumneavoastră.

Severitatea, durata și tipul anginei pot varia. Simptome noi sau diferite pot semnala o formă mai periculoasă de angină (angină instabilă) sau un atac de cord.

2. Angina instabilă:  Apare atunci cand o placuta de colseterol din interiorul arterelor coronare se rupe si in locul respectiv  se formează un cheag de sânge,  care  poate bloca rapid sau reduce fluxul sanguin  printr-o arteră îngustată. Acest lucru reduce brusc și grav fluxul de sânge către mușchiul inimii.

Caracteristicele anginei instabile (urgenta medicala)

  • Durerea toracica apare brusc, la efort de intensitate mica si chiar in repaus
  • Angina instabilă se agravează și nu este ușurată de  odihnă sau de medicamente.
  • Este o schimbare brusca  în tiparul obișnuit de angina.
  • Este de obicei mai severă și durează mai mult decât angina stabilă, poate  0 de minute sau mai mult.
  • Ar putea semnaliza un infarct miocardic.

3. Angina Prinzmetal. Acest tip de angină este cauzată de un spasm brusc într-o arteră coronară, care îngustează temporar artera. Această îngustare reduce fluxul sanguin către inimă, provocând dureri toracice severe. Angina Prinzmetal apare cel mai adesea în repaus, de obicei peste noapte

Expunerea la frig, stresul emoțional, fumatul, medicamentele care strâng vasele de sânge (cum ar fi unele medicamente împotriva migrenei) și consumul de droguri ilegale (de exemplu- cocaina) pot  declanșa angina Prinzmetal.

Citeste si: Înțepăturile la inimă, când să mergi la medic?

Angina pectorala simptome

Simptomele anginei pectorale includ durere și disconfort în piept, descrise ca presiune, arsură sau strângere. De asemenea, este posibil ca durerea să iradieze în brațe, gât, maxilar, umăr sau spate.

Alte simptome pe care le puteți avea cu angina pectorală includ:

  • Ameţeală
  • Oboseală
  • Greaţă
  • Respirație dificila (lipsa de aer)
  • Transpiraţie

Aceste simptome trebuie evaluate imediat de un medic care poate stabili dacă aveți angină pectorală stabilă sau angină instabilă, care poate fi un precursor al unui infarct miocardic.

Tratamentul anginei pectorale

Există multe opțiuni pentru tratamentul anginei, care includ modificări ale stilului de viață,

medicamente, angioplastie și implantare de stent sau intervenție chirurgicală de by-pass coronarian.

Obiectivele   tratamentului sunt reducerea frecvenței și severității simptomelor și reducerea riscului de infarct și de deces.

Dacă aveți angină instabilă sau durere de angină care diferă de ceea ce aveți de obicei,   cum ar fi atunci când vă aflați în repaus, aveți nevoie de tratament imediat într-un spital.

Medicamente folosite in tratamentul anginei pectorale

Nitrații:  Nitrații sunt adesea folosiți pentru tratarea anginei. Nitrații dilată vasele de sânge,

permițând mai mult sânge să curgă către mușchiul inimii.

Nitratii se folosesc atat pentru a preveni angina pectorala, cat si in timpul unei crize de angina , pentru ameliora rapid simptomele aparute.

Cea mai comună formă de nitrat utilizată pentru tratarea anginei este reprezentată de Nitroglicerina cu administrare sublinguala, sub forma de tableta sau spray.

β-blocantele – acționează prin blocarea efectelor hormonului epinefrină, cunoscută și sub numele de

adrenalină. Drept urmare, inima bate mai încet și cu mai puțină forță, reducând astfel atat tensiunea

arterială cat si efortul pe catre inima il depune pentru a pompa sange in organism .

Blocante de canale de calciu: sunt medicamente care dilata vasele de sange, scad tensiunea arteriala si unele dintre ele scad forta de contractie a inimii.

Aspirină.  Aspirina, cu efecte antiagregante, reduce capacitatea sângelui de a se coagula, facilitând fluxul   de sânge prin arterele cardiace înguste. Prevenirea cheagurilor de sânge vă poate reduce, de asemenea, riscul de infarct si deces.  Atentie: Daca nu aveti un diagnostic confirmat, nu începeti  să luați  aspirină zilnic fără să discutați mai întâi cu medicul dvs.

Alte medicamente, cum ar fi clopidogrel (Trombex)  și ticagrelor (Brilique), pot ajuta la prevenirea formării cheagurilor de sânge, făcând ca trombocitele din   sânge să fie mai puțin susceptibile să se lipească unele de altele . Unul dintre aceste medicamente poate fi recomandat  dacă nu puteți lua aspirină, sau ele se pot adauga pe langa Aspirina, in primele 6-12 luni dupa implantarea unui stent.

Statine. Statinele sunt medicamente utilizate pentru scăderea colesterolului din sânge. Acestea acționează blocând o substanță de care corpul dumneavoastră are nevoie pentru a produce colesterol.

De asemenea statinele pot se reduca atat dimensiunea placilor de colesterol din pereții arterelor, cat si riscul lor de ruptura, contribuind la prevenirea blocării ulterioare a vaselor de sânge.  

Citeste si: Tensiune oscilantă – Cum tratăm afecțiunile bolilor de inimă?

Proceduri medicale și intervenții chirurgicale

Sunt recomandate in cazul in care medicamentele si modificarea stilului de viata nu sunt suficiente pentru a controla simptomele de angina pectorala, sau atunci cand exista ingustari severe ale arterelor coronare care ar putea sa cresca riscul de infarct sau deces.

Angioplastie coronariană cu stent. În timpul unei angioplastii – denumită și intervenție coronariană percutanată (PCI) – un mic balon este introdus în artera îngustată. Balonul este umflat pentru a lărgi artera și apoi se introduce de obicei o mică de plasă de sârmă (stent) pentru a menține artera deschisă.

Această procedură îmbunătățește fluxul sanguin în inimă, reducând sau eliminând angina. Angioplastia și stentarea sunt o opțiune bună de tratament dacă aveți angină instabilă sau dacă modificările stilului de viață și medicamentele nu vă tratează în mod eficient angina cronică și stabilă.

Intervenție de by-pass coronarian. În timpul intervenției chirurgicale de ocolire a arterei coronare, o venă sau arteră din altă parte a corpului este utilizată pentru a ocoli o arteră cardiacă blocată sau îngustată. Operația de bypass mărește fluxul de sânge către inimă și reduce angina pectorală. Este o opțiune de tratament atât pentru angina instabilă, cât și pentru angina stabilă care nu a răspuns la alte tratamente.

Pentru un tratamentul anginei pectorale puteți contacta echipa de medici specialiști în cardiologie din cadrul clinicii Physiomedica din Cluj-Napoca, care oferă servicii de  cardiologie , recuperare medicală,  medicină fizică și balneologie, ortopedie, ortopedie pediatrică, pediatrie și medicină internă.

#angina pectorala tratament cluj, clinica Physiomedica

Nou! Clinica Phisiomedica din Cluj-Napoca ofera tratamente stomatologice pentru toate grupele de varsta in special copiilor. Va asteptam cu drag cu cei mici la un control stomatologic efectuat cu cea mai mare atentie si dedicare de catre doamna doctor Alexandra Maxim.